Обща категорияОбществоРегионални

Специален приз “Вдъхновение на годината” получиха Захари и Виктория Недялкови

Анна Манова

Заслужено отличие за вдъхновители на годината получиха самоковското семейство планински спасители Виктория и Захари Недялкови.

Призът беше връчен на годишните награди на Българския хелзински комитет /БХК/ „Човек на годината” 2017. Наградата се връчва за принос към правата на човека и търси да отличи постъпки–прецедент в правозащитната сфера, които са фактор за обществено развитие, новаторски са и са градивни. Хора или организации се номинират заради конкретна правозащитна дейност, която е в защита на правата на човека, правата на животните или опазване на природата. Правозащитните постъпки и практики трябва да са извършени в периода ноември 2016 г. – октомври 2017 г. и да са били в полза на хора, които живеят в България, независимо от гражданството им. Допустими са и номинации на хора или организации, които са организирали мащабни благотворителни кампании в сферата на правата на човека, правата на животните и опазване на природата.  Предложенията и гласуването се проведоха между 15.10 – 15.11.17 г. А 10-членно жури определи носителите на тазгодишните призове. Отличията се връчват за десети път, по случай отбелязването на Международния ден на правата на човека /10 декември/. Тази година номинациите бяха тридесет и шест, като девет от номинираните получиха награди в различни категории. Семейство Недялкови получиха един специален приз за „Вдъхновение на годината”.

Самоковците  Виктория и Захари Недялкови  са отличени от журито на „Човек на годината” 2017 за благородната инициатива „Към върха”, която е ориентирана към хора с увреждания да почувстват близостта и величието на планината. Благодарение на тази инициатива самоковското семейство са помогнали на над 30 души с двигателни затруднения да изскачат своите лични върхове. Организатори са на снежни спускания, планински преходи и летни лагери в Рила планина за деца със спина бифида и хидроцефалия. Семейство Недялкови се борят с предразсъдъка, че хората с увреждания нямат място в планината, като дават и личен пример за това как личната житейска история може да се превърне в кауза, която да подарява надежда на много други хора със сходни проблеми. Те показват каква е всъщност силата на добротворчеството и обединението. И как наглед невъзможните неща стават възможни само ако някой повярва истински в тях и им подаде ръка.

„Благодарим на всички, които ни повярваха и ни подкрепяха през годината, на хората, които ни предложиха за тази престижна номинация, на хората, които ни номинираха и избраха, на всички които ни помагаха, защото тя е и за тях! Но, най вече благодарим на децата и родителите, които ни се довериха да им покажем прелестите на планината! Вдъхновяващи и вдъхновени…заедно можем повече!”, написаха в социалната мрежа вдъхновителите на 2017 година семейство Недялкови.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close