ЗлободневноРегионалниСамоков

Спад в активните случаи на коронавирус в Самоков показва статистиката днес

“Самоков 365”

Спад на активните случаи на заразени с Ковид – 19 на територията на община Самоков отбелязва статистиката днес.

104 са активните случаи в Самоков по данните от националната информационна система от тази сутрин. От тях в болница са 51 лица, а останалите са на домашно лечение.

Тенденцията на намаляване на активните случаи от последните дни се запазва. Спрямо статистиката от началото на седмицата бройката е намаляла с 11. Само три случаи са регистрирани днес, като общият брой на диагностицираните с Ковид -19 от началото на извънредното положение е 184. Оздравелите през последните 48 часа са 15.

Припомняме, че усложнената епидемична обстановка в Самоков започна на 3 юни, когато бе регистриран първия случай на Ковид-19, от който започна оформянето на огнища в града и селата.

На 4 юни вече положителните проби в рамките на едно денонощие станаха 8, а на 5- 12. През следващата седмица започна масово тестване на рискови групи – полицаи, лекари, служители и бенефициенти в социални центрове, служители на бюрото по труда и социално подпомагане, служители от общинска администрация. Осигурени бяха голямо количество тестове за хора със симптоми и контактни лица. Така в рамките на почти месец бяха направени над 300 PCR теста и близо 500 бързи теста. За този период бяха диагностицирани почти 180 лица с положителни тестове, като всички бяха карантиниран, както и контактните им лица. За две седмици бяха наложени строги противоепидемични мерки в Седми квартал, които от днес се удължиха с още седмица. Към днешна дата от общия брой диагностицирани през юни, оздравелите са 62 лица, четирима са починалите. От началото на извънредното положение до момента под карантина са поставени общо 1239 лица, като на 932 е изтекла карантината. В момента под карантина са 253.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close