Седмицата

Социална услуга за по-добро бъдеще на децата в ЦНСТ- Самоков

CNSTАнелия Балабанова

На заключителна пресконференция бяха обобщени постигнатите резултати по проект „За по-добро бъдеще, чрез разкриване на нова социална услуга – Център за настаняване от семеен тип, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Стойността му е 190 641 лв. и се реализира в периода март 2014 – октомври 2015 г.Във връзка с неговото изпълнение беше направен подбор и нает персонал, който помага за реализиране на новоразкритата социална услуга – обгрижване на деца в Център за настаняване от семеен тип. Благодарение на предоставеното финансиране 12 деца от с. Доганово бяха изведени от домове и им се осигури среда, близка до семейната. Други две деца с увреждания също намериха своя дом и получиха грижа в центъра.

Ръководителят на проекта Ралица Герасимова очерта някои от важните задачи, изпълнени до момента. На срещата присъстваха още координаторът Бранимира Бодурова, Ели Кашинова – технически сътрудник и Цветанка Георгиева – счетоводител. Най-важното постижение до момента е равноправното участие в местната общност чрез равен достъп.

Управителят на ЦНСТ-Самоков – Иванка Соколова разказа за пътя, по който са преминали. В началото е било доста трудно, но с времето малчуганите постепенно се адаптират и придобиват различни навици.

„Много неща бяха постигнати, но има и още какво да се направи” – коментира тя. По думите й, обществеността и училищата много добре са приели момичетата и момчетата от Центъра за настаняване. Най-важното постижение до момента е равноправното участие в местната общност чрез равен достъп. Някои от малчуганите ходят на народни танци, други играят баскетбол. Включват се в различни инициативи и мероприятия на Общината, дори и в празника на града. Имат своя градина, за която да се грижат  Така бавно, но сигурно – ден след ден се превръщат в децата на Самоков.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close