Обща категорияРегионалниСамоков

Социалната кухня към Община Самоков ще изхранва детски градини, домове за стари хора и социални центрове

„Самоков 365“

От днес /01.07.22г./ социалната кухня към Община Самоков поема изхранването на всички звена, които се обслужваха чрез кухня – майка – детски градини, домове за стари хора, социални центрове и др.

Община Самоков изгради нова социална кухня в бившия стол на сградата на общинска администрация. Средствата за ремонт и оборудване бяха осигурени от фонд „Социална закрила”. От общинския бюджет се финансира ремонтът на помещението и газифицирането му. Новата социална кухня започна работа през октомври миналата година, като първоначално пое приготвянето на храната по проект „Топъл обяд” и за Домашния социален патронаж. Впоследствие бе поето и част от училищното хранене. От днес „Социалната кухня” обслужва всички останали звена – домовете за стари хора в Самоков и Ковачевци, Центъра за настаняване от семеен тип, Центъра за деца и младежи с увреждания и детските градини. Кухнята е снабдена с модерни уреди за приготвяне на храната.

Помещението на стола предстои да се пригоди, за да може да се организира и изхранване на място. Поради силно увеличения обем на работа на звеното, ОбС гласува, за отпускане на средства за закупуване на допълнителни уреди. С тези средства ще се закупи конвектомат, както и оборудването към него, професионална миялна машина, зеленчукорезачка, картофобелачка и материали, цялото на обща стойност 44 700 лв. С новото кухненско оборудване ще се обезпечи до голяма степен увеличения обем на работа и възможностите за предлагане на повече услуги по изхранване.

От началото на функционирането на социалната кухня, потребителите на услугите Домашен социален патронаж и „Топъл обяд” дават много добра оценка на качеството на храната. Екипът на „Социалната кухня” имаше и различни инициативи, с които поднесе своите комплименти на потребителите си, като питки с халва за Благовец, поздравителни картички по случай Коледа и Баба Марта, риба за Никулден и др.

Отново във връзка с увеличения обем на работа ОбС отпусна сумата от 30 хил. лв. за закупуване на микробус, с който да обезпечи увеличените доставки на храната.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close