ПолитикаРегионалниСамоков

Социалистите наредиха листата за изборите тази есен

„Самоков 365”

В разгара на лятото вместо с плануване на отпуски социалистите се занимаваха с преброяване на своите, затягане на редиците и обсъждане на кандидатурите за кметове и общински съветници.

На поредното заседание на конференцията на местната структура на БСП, провело се на 21 юли, бе издигната кандидатурата на досегашния кмет Владимир Георгиев. Той ще оглави листата на „червените” за изборите тази есен, което доказа, че слуховете за оттеглянето му от кметската позиция са силно преувеличени. Бяха утвърдени и кметовете на кметства в Община Самоков. Извън познатите стари муцуни в списъка за кандидати за общински съветници за цвят се мъдрят й нови лица – млади, дейни и амбициозни хора. Някои от тях нямат предишен политически опит и впускането им в настоящите избори е истинско предизвикателство.

На заседанието присъстващите делегати и гости изслушаха анализа и оценката за участието на общинската организация на БСП в изборите за ЕП, направена от депутата Радослав Стойчев. Той е председател на предизборния щаб. От своя страна кметът Георгиев направи отчет на работата си през изтеклия мандат и даде заявка за следващия и заплануваното като задачи. Той благодари на всички, които са му гласували доверие и са работили заедно с него за благоустройството на града.

Отчет за работата на общинските съветници направи и инж. Николай Николов – председател на групата съветници от БСП, който подчерта, че почти всички взети решения на докладните записки на кмета са гласувани с подкрепата им.

Комисията по избора, с председател Красимира Костадинова, съобщи, че във всички 36 партийни организации, в които са проведени предизборни събрания, за кмет на Община Самоков е издигната кандидатурата на Владимир Георгиев. Тя обяви и кандидатите за кметове на кметства в общината. В село Алино е предложен досегашният кмет Борислав Брейчев. След над 40-годишен стаж като кмет на село Бели Искър червеният бастион отново залага на Крум Георгиев. Най –възрастният кмет ще мери сили наравно със своите опоненти. На Венета Балабанова залагат отново в Белчин. Ново лице е предложено в село Говедарци – Лорита Христова. Явно досегашният кмет Георги Шуманов вече няма амбиции за тази позиция. В Долни Окол е кметски наместник, тук отново е заложено на настоящия – Николай Стойнов. В Злокучане е предложен най-младият кмет – 25- годишният Кристиян Здравков. Същото е положението за Клисура – Елена Симонова, Йорданка Бекярова – Ковачевци, Иван Марков – Маджаре, Атанас Йорданов – Марица,  Ивайло Петров – с. Мала църква, Величка Стойнева – с. Ново село, Елена Михайлова – с. Поповяне, Йордан Клещанов – с. Рельово, Здравко Пенев – с. Шипочан и Васил Миленов – с. Ярлово. Ще бъдат подкрепени кандидатурите на Марияна Ръкльова – с.Широки дол и Васил Васов – с. Райово.

Не бяха утвърдени кандидатите за селата Горни Окол, Гуцал, Драгушиново, Доспей, Продановци и Радуил, тъй като обсъждането им още не е приключило.

Беше представен и моделът за избора на общински съветници. Силвия Стойчева – председател на ОбС на БСП, обясни как се е стигнало до подреждането на листата от страна на членовете на ОбС на БСП. От 56 души, предложени на събранията на ОПО, 42 са дали съгласието си да бъде обсъждана кандидатурата им. След тайно гласуване от тях са останали 29, като за водач на листата е определен Владимир Георгиев. След обстойни дебати бяха направени размествания от ОбС на БСП с оглед на специалностите на кандидатите. Така в началото на листата се озоваха млади, разпознаваеми хора в града ни, благодарение на своята обществена ангажираност.

По този начин от „отбора на червените” искат да демонстрират, че привличат млади и социално ангажирани лица в редиците си. Някои от тях нямат предишен политически опит зад гърба си и изборите тази есен ще бъдат проверка на възможностите им. От една страна това е доста хитър ход, с който хем да дадат път на по-млади и дейни лица, хем да пробутат до болка познатите стари муцуни, които сякаш са се сраснали с позицията на общински съветници.

Първи в листата е Владимир Георгиев. След него е младият социалист Михаил Михайлов, който е учител в ПГ по туризъм и е доста амбициозна личност. Следващата позиция е за д-р. Ивалина Трендафилова, която в момента оглавява Спешната помощ в Самоков. Четвъртото място е за друго младо попълнение – Радослав Христов, познат повече от благотворителните инициативи „Бъди човек”, които организира с успех вече повече от 5 години. По образование е криминалист. След него се нареждат юристът Николай Кокалов, който е бивш началник на полицията в града и банковият специалист Дончо Зашев. На седма позиция е Ели Георгиева, която е част от Младежката структура на БСП, семестриално завършил юрист и учител по история. Тя беше в основата на поставянето на металното сърце в „Крайискърец” и подкрепя кампанията „Капачки за бъдеще”, също е част от “Бъди човек”, заедно с Радослав Христов. Листата продължава с икономиста Никола Панев, брат на досегашния общински съветник от квотата на „Самоковци за Самоков” д-р Димитър Панев. След Никола Панев е учителката от ОУ „Христо Максимов” Боряна Спасова. Тя е позната с множеството си креативни идеи, инсталации и тематични празнични украси в града, за изработването на които ангажира своите ученици. На десета позиция е поставен Георги Цурев – инженер. На по-задна позиция е инженер Николай Николов, който не спестяваше критики по някои теми. На по-крайна позиция е и Георги Големинов, като преди него са юристът Димитър Симитчиев, учителят Зорница Петрова и земеделския производител Щерьо Димитров. В листата отново присъства Антоанета Антонова, досегашен общински съветник, а към момента пенсиониран учител. Сред младите попълнения, но на значително задна позиция е Кристиян Симчев, който работи в сферата на управлението на хотели и ресторанти, син на Иван Симчев, който до съвсем скоро работеше към фирма „Дусман”. Също в края на листата е досегашния зам. – кмет Васил Сайменов. В бройката на 29-те в листата са още Свилен Петров – инженер – агроном, Петър Мишков – финансист, Васил Кирилов – ветеринарен лекар, Марлена Станоева – библиотекар, Николай Стойнов – финансист, Даниела Оцетова – юрист, Лазар Щъркелов – инженер, Константин Беров – автотехник, Бойко Лазаров – частен бизнес, Йордан Клещанов – ел. техник. Прави впечатление отсъствието от редиците на досегашния общински съветник Бойка Михайлова.

Силвия Стойчева закри конференцията, припомняйки, че всички са от един отбор и ако всеки работи сам за себе си, ще загуби, затова тя пожела успешна и ползотворна работа за предстоящия успех. А кои ще успят да се вредят в новия общински съвет ще стане ясно само след два месеца.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close