Самоков

Софиянци няма да пият отпадни води от язовир Искър…засега!

Анелия Балабанова

Само преди броени дни стана обществено достояние нелицеприятният факт, че отпадна вода от отходен канал се влива напълно свободно в река Искър. Замърсената вода от Самоков минава през две села – Драгушиново и Злокучене, преди да се влее в язовир Искър. Според изнесената официална информация, източник на проблема е запушена тръба, която не позволява отпадъчните води на източната част на Самоков да отидат в пречиствателната станция. Как живеят тия софиянци с тази мърсотия? – попита пред камерата на Нова телевизия инж. Любчо Луков, който беше в основата на това този абсурд със самоковски адрес да стане достояние на широк кръг хора. Директорът на РИОСВ-София Ирена Петкова заяви, че са взети проби, но те не показали отклонение на нормите на заустване и на нормите за повърхностен воден обект. Взета е проба и от мястото, откъдето тече мръсната, фекална вода. Нямало отклонение от показателите и при водата на язовир Искър, но тепърва предстояха още изследвания на проби. В крайна сметка санкциите не се разминаха.язовир

В писмо до ВиК – София, МРРБ и МОСВ относно аварията на канала за отпадни води, находящ се над моста на Околовръстното шосе, Л. Луков коментира, че никой от  4-те държавни институции не се е вестнал по самоковските реки,  за да види състоянието им, а вместо това в уютните си кабинети  издават разрешителни за изграждане на нови ВЕЦ, които са забранени от закона – чл.118ж,ал.1, т.4 и т.5 от Закона за водите,  поради това, че създават огромно гниене и заразяват питейните води за гр.София. Издават и разрешителни за добив на инертни материали от реките, което също е забранено от закона -чл.1, ал.3 от Закона за подземните богатства. По думите му законово задължение на Община Самоков и Районно полицейско управление – Самоков е да предотвратяват посегателства и умишлено запушване на каналите за отпадни води посредством поставянето в тях на стари юргани, дюшеци, черги и по какъвто и да е начин. Подобни деяния биха могли да бъдат определени и като умишлен саботаж.

Относно жалба №2738/2016 се намеси и омбудсманът на България Мая Манолова в отговор на подадения сигнал, който тя насочва по предназначение – към министъра на МОСВ, с препоръка да разпореди проверка. Като притеснителни определя изложените в него обстоятелства. „Като омбудсман и защитник на правата на гражданите, винаги съм била на мнение, че хората имат право да живеят в безопасна и благоприятна околна среда, като съответните компетентни органи са длъжни да създават необходимите предпоставки и гаранции за това право на гражданите”. На този етап темата изглежда приключена, поне на пръв поглед. Само, че няма никаква гаранция, че подобна ситуация, достойна за гаф на седмицата, месеца или годината няма да се повтори, било то в Самоков или на някое друго място в страната. Защото в повечето случаи институциите реагират по един и същ неадекватен начин, а последиците са общи за всички нас.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close