ОбществоРегионални

Софийска област чака инвестиции от Саудитска Арабия

Самоков 365

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с шейха Надя Ал Досари от Саудитска Арабия.  Срещата е във връзка с възможностите за инвестиране в общините от областта. Надя Ал Досари консултира държави и организации от Близкия Изток, занимаващи се с инвестиции в различни отрасли. Тодоров представи Софийска област като най-бързо развиващият се регион и най-атрактивен за инвестиции. Той акцентира върху индустриалните зони и огромния потенциал за развитие на туризма. Обърнато бе и специално внимание на бързото развитие на бизнеса, свързан с военно-промишления комплекс.

Надя Ал Досари заяви, че за първи път е в България и вижда много възможности за инвестиции в минерални извори и потенциал в туризма. Тя е впечатлена и от археологическите паметници и историческото ни наследство. На организираната среща с кметове на общини от областта Досари разказа подробно за дейността си и поиска всяка община да презентира най-важните потенциални обекти и сфери за инвестиране, които представляват интерес за тях.

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев беше категоричен, че основните възможности за инвестиране са в сферата на туризма, като последните такива се правят в минералните извори в Белчински бани. Може да се инвестира и в разширяване на легловата база. Възможности да се  инвестира има и в животновъдството и земеделието. Генчо Герданов – кмет на община Копривщица презентира традиционното картофопроизводство и отглеждането на крави, овце, коне. В отговор на интереса на Надя Ал Досери към културното наследство, Герданов разказа за събора на народното творчество в Копривщица – част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и я покани да посети общината. Ангел Жиланов кмет на община Горна Малина сподели, че основен приоритет е развитието на Горна Малина като „зелена“ община и инвестициите, свързани с това.

Друг приоритет е развитието на конгресния туризъм и биоземеделието. Владимир Джамбазов – кмет на Долна Баня представи минералните извори като възможности за инвестиране, както и отглеждането на малини и ягоди. От община Своге виждат възможности за инвестиране във високопланинско животновъдство. Магдалена Иванова – кмет на община Златица представи възможността  да се инвестира в строеж на инсталация, която да използва пАрата от медодобивната индустрия за отопление на населението и в оранжерийно производство на зеленчуци. Има също така възможности за участие в построяването на фотоволтаичен парк. Цветанка Йотина – кмет на община Мирково представи възможности за инвестиции в производство на розово масло и в животновъдството. Трайко Младенов – кмет на община Костинброд акцентира върху възможности за инвестиране в развитието на частни индустриални зони, туризъм и развитие на хранително-вкусовата промишленост.  От община Ихтиман предлагат инвестиции в ловен и голф туризъм, както и в шивашка индустрия. Кметът на община Сливница Васко Стоилков очерта като приоритетни инвестициите в производство на екологични продукти и в развитието на общинска индустриална зона.

Шейха Надя Ал Досари получи като подарък от областния управител традиционни български продукти от розово масло.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close