ОбществоПредстоящоРегионалниСамоков

СОУ „Отец Паисий” ще приема ученици в първи клас

Анелия Балабанова

Има обявен прием за две паралелки първи клас в СОУ „Отец Паисий”. Новината беше повод за проведена среща, на която присъстваха кметът Вл. Георгиев, общински съветници от Постоянната комисия към Общинския съвет, председателят на ОбС-Самоков – Силвия Стойчева, Жулияна Костова – гл.експерт „Образование, младежки дейности и спорт” в Община Самоков, Бранимира Бодурова – директор на Дирекция  ХДЕТТОС, ресорният  зам.- кмет Васил Сайменов  и директорката на училището Лиляна Минкова. Известно е, че училищата работят в система на делегирани бюджети всяко едно от заведенията води собствена борба за оцеляване. Няма как – наличната материална база трябва да се поддържа, а учебният процес да бъде обезпечен.

Темата с разкриването на паралелки е деликатна и винаги предизвиква ответни реакции –веднъж от останалите училища, които виждат в това заплаха за собственото си съществуване и финансова стабилност заради недостатъчен брой ученици и втори път от страна на Общината, която се налага да дофинансира със средства от бюджета утвърдените непълни или т.нар. маломерни паралелки. Така стоят нещата. Всяко училище само определя политиката относно приема и учениците. Коментари имаше и когато преди време в ПГ „Константин Фотинов” беше обявен прием след четвърти клас. Поради това няма да се впускаме в излишни разсъждения, а с цел максимална обективност излагаме фактите. Набирането на ученици за постъпване в първи клас тече в момента и продължава до края на май. Началото на юни пък започват записванията.

В конкретния случай няма никакви законови пречки  „Отец Паисий” като средно общообразователно училище да обяви  прием за първи клас. Има и разрешение от РИО. Друг е моментът дали трябва да е за две паралелки и то профилирани – въпрос на гледна точка. Казусът обаче поставя на преден план въпросът за оптимизацията на учебно възпитателния процес и изработване на общинска стратегия за образованието. В момента се изработва проект за такава, който до края на февруари трябва да е готов. Ако това стане през март ще бъде внесена за разглеждане на сесия на Общинския съвет.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close