Общество

СОУ „Отец Паисий” честваха Деня на Земята

Анна Манова

СОУ-2Традиционно всяка година СОУ „Отец Паисий” измислят разообразни активности чрез, които да отбележат Деня на Земята. Тази година на 22.04 в залата на Младежки дом – Самоков учениците от Еко клуб „Красива България”, с ръководител Емилия Бонева, бяха подготвили пограма, свързана с всичко важно, което трябва да знаем за опазването на природните ресурси. За да можем да живеем всички заедно на едно по-красиво и чисто място по-дълго време.

Отличничката от СОУ-то Миролюба Ташова беше водещ на клуба към Дома „Събеседник по желание”. А неин гост беше инж. Петър Чарийски. Неговата покана не е никак случайна, предвид факта, че той дълги години е част от Общинско горско стопанство. Самият той многократно е завявал свои тези за опазване на природните ресурси. Водещата и клубът се бяха подготвили с актуални въпроси, които изненадаха приятно инж. Чарийски. Разговорът се въртеше около това как да опазим Земята, как да се спасим от замърсяването, как да засилим опазването на природните паркове, с какво е най-добре да се отопляваме в 21 век, за популярните напоследък зелени сгради и за чистата ефективност на енергията. А апелът на Чарийски беше: „Нека така да живеем, че да се вграждаме в природата, защото тя е най-добрата наша визитна картичка”.  За това, че събеседникът и разговорът бяха интересни свидетелстваше тишината в пълната с ученици зала.

Гости на празника, организиран от СОУ „Отец Паисий”, бяха и възпитаниците от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” с ръководител Виолета Щупалова. Те представиха кратък етюд за събуждаща се природа през пролетта. От Еко клуб „Красива България” разказаха за историята на Деня на Земята и неговото първо честване през 1970 година. А през 1990 г. се превръща в международен празник. Те подчертаха колко е важно да опазваме околната среда и да не изхвърляме различни отпадъци в нея, защото вероятно дори и не подозираме колко много години отнема на едно стъклено шише или на някакъв метален предмет да се разложат и съвсем да изчезнат. Учениците от 6-ти клас на ПГ „Константин Фотинов” с ръководител г-жа Въжарова също бяха част от празника за Деня на Земята и получиха брошури за това как да съхраняваме природата чиста.

Дано всички присъстващи са слушали добре и са научили този важен извън класен урок.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close