ОбществоРегионалниСамоков

Сотир Велчев получи приза „Бял гълъб“  за пазител на традициите в Драгушиново

Анна Манова

Сотир Велчев бе удостоен с приза „Бял гълъб“ за съхранение на традициите в самоковското село Драгушиново. Това се случи в неделния ден – 7 юни, в аванс преди празника „Св. Дух“ при обновения преди няколко години параклис край местността „Дабето“.

Дървената статуетка „бял гълъб“ е специално отличие, с което се отдава признателност от общността към личност, която има отношение към българските обичаи и традиции, тяхното опазване и предаване.  Тя се връчва с решение на читалищното настоятелство на НЧ „Михаил Дашин – 1911“.  Скулптурата олицетворява едно от проявленията на Св. Дух и е изработена от местния дърворезбар Румен Кабадийски.

Тази година признанието се връчва за трети път. Родът на Сотир Велчев по майчина линия е от Драгушиново. Той многократно е помагал безвъзмездно за организирането и провеждането на големите християнски празници в селото. Наред с това приготвя традиционния курбан по повод събора, както й рачник – традиция запазена за Тодоровден. Заслуженото отличие бе връчено от председателя на читалището в селото Петър Домишляров в присъствието на кмета Георги Хаджийски. Отслужен бе молебен от отец Петър. Събитието се проведе на открито при спазване на социална дистанция и необходимите противоепидемични мерки.

Носителят на първия бял гълъб е европейската шампионка по карате Мартина Хаджийска, а миналата година призът бе подарен на пенсионираната учителка Йорданка Паунова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close