Общество

Сопотският театър с покана за „Сватба“ в читалището на 14 юли

Анна Манова

„Хората. Те са всичко.
Миналото на театъра.
Неговото настояще.
И неговото бъдеще.”

/Иван Налбантов/

Младежки драматичен театър „Матей Икономов” при НЧ „Иван Вазов – 1871” – Сопот ще гостува на самоковската публика. Това ще стане в средата на юли чрез една вълнуваща покана за „Сватба”. Постановката е комедия, по текст на Румяна Капинчева. В пиесата участват Мина Атанасова, Стоянка Фъркова, Атанас Маринов, Диана Станева, Иван Пананов. В комедията една от ролите е поверена на самоковката Зоя Станкова, която в момента живее и работи в Сопот. Името на Зоя се свърза предимно с театралната сцена и като част от читалищния и културния живот на Самоков. Била е водеща на множество събития в града. Тя никога не е криела непреходната си любов към театралното изкуство, която носи в себе си незвисимо от това къде се намира. Ето защо съвсем естествено се изявява на културното поприще и в гр. Сопот и като част от местния театрален състав. Режисьор на постановката е Атанас Атанасов, а зад кулисите се включват  Христина Налбантова и Антоанета Ранчева.

Премиерата на „Сватба” се състоя на 29 април в салона на читалището в града на Вазов, при пълен салон, въпреки съботния ден. С нея беше отбелязана 55 – годишнината на театралния състав, който води свето начало от 1962  година. Освен аплодисментите на публиката, най-ценното, което получи съставът в деня на премиерата е поздравителен адрес от авторката на пиесата Румяна Капинчева. След това Младежки драматичен театър „Матей Икономов” успя да изиграе „Сватба” като част от фестивалите за любителски театри, състояли се в Кортен и Нова Загора. Като от гр. Кортен отличие получи Мина Атанасова за женска роля, а в Нова Загора взеха третото място и отличия за женска роля отново за Мина Атанасова и мъжка –  за Иван Пананов. След това представлението стана част от театралните празници в Хисаря. Четвърти подред гастрол им предстои в Самоков.

Сюжетът на пиесата се завърта около това как майката и лелите на младо момиче решават да й търсят съпруг чрез обява във вестник. Както може да се предположи момичето нищо не подозира за плана на близките си. Започват кореспонденция с неин съсед, без изобщо да знаят с кого си пишат, защото използват псевдоними. Същевременно момичето започва да пише писмата на самотния съсед, чиято жена е починала, а дъщеря му живее в съседния блок. На фона на това се оказва, че бащата на момичето е бил влюбен в най-малката сестра на майка й. Получават се заплетени ситуации, става въпрос за семейни тайни, за семейни ценности, за уважението, любовта и жертвата. И за това, което се казва и в една от репликите на героите в постановката: „Животът е кратък, току се обърнеш и изтекъл, като шепичка вода“.

Пиесата „Сватба” можете да гледате на 14 юли от 19:00 часа в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. Входът е свободен.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close