Общество

Сони Стойчева и Виктория Иванова с награди от световен конкурс за рисунка

Анелия Балабанова

Радостни вести за постижения на самоковски деца – възпитаници на школата по изобразително изкуство „Захарий Зограф” при Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” с ръководител Пенка Боянова донесе 24-тото издание на Световния конкурс за детска рисунка в Токио /Япония/. В оспорвана конкуренция с творби на млади творци – представители на 80 държави и над 19 хил. рисунки, Сони Стойчева и Виктория Иванова спечелиха съответно бронзов медал и поощрителна награда от конкурса. Достойно представяне записаха и останалите български представители.

За 8-годишната Сони – възпитаник на школа „Захарий Зограф”  и НУ „Станислав Доспевски” това е второ постижение в рамките на няколко месеца. Второкласничката спечели поощрителна награда в IV-тото издание на Световния конкурс за рисунка, организиран от фондация „Малък зограф” с председател Пенка Боянова през есента на 2016 г. Творбата й „Потрет” беше включена в каталога с наградени рисунки на деца от страната и чужбина. Конкурсът в Страната на изгряващото слънце й донесе бронзов медал. За изображението си на ваза с цветя Сони отново решава да заложи на техниката„суха игла”. „Нанасят се изображения с цветни пастели. После с туш се полива отгоре и след като изсъхне се издрасква формата с остър предмет – нож, игла. Тушът е отгоре, отдолу е пастела и става много интересно” – обяснява талантливата художничка. Дарбата по всяка вероятност е наследила от своята майка – Надя, която дълги години е посещавала същата школа по изобразително изкуство и е рисувала икони. В последствие обаче е решила да се развива в съвсем друга насока. Сони също  не мечтае да стане голям художник, а да пее и танцува на кънки. Отново вид изкуство, които изкарват на преден план артистичните заложби. Тренирала е известно време баскетбол, но вече не. През лятото, когато има достатъчно свободно време, обича да играе тенис.

Призовете на Сони Стойчева и Виктория Иванова са поредно заслужено признание за традициите на самоковската художествена школа и българското изобразително изкуство като цяло. Страни като САЩ и Англия /Обединеното кралство/ са с по едно отличие. За сметка на това държави като България, Бангладеш, Малайзия, Шри Ланка са с неизменно присъствие сред първенците, включително и на световния конкурс в Япония. Само през изминалата и началото на тази година малките зографи от школата към Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”, ръководени от Пенка Боянова завоюваха десетки отличия от участието си в национални и световни форуми за изобразително изкуство. Наградата „Захарий Зограф” за деца, ежегодният национален пленер в Банско и световният конкурс за детска рисунка в София са само част от проявите, донесли медали и заслужено признание за малките и талантливи самоковски художници. Не се съмняваме, че ще има още много такива и в бъдеще.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close