ЗлободневноРегионалниСамоков

Солена глоба грози всички, които палят автомобилни гуми и замърсяват

Анна Манова

Солена глоба грози всички, които палят автомобилни гуми и замърсяват околната среда. Сумата може да достигне до 2000 лв.  Това е особено актуално в момента, защото само след няколко дни отбелязваме празника Сирни Заговезни, познат повече сред народа като Прошка. Този ден в самоковско е свързан с палене на огньове на открито.

В тази връзка в редакцията ни постъпи сигнал от активистите  на „Чиста Земя“, известни с множеството си кампании по почистване около Самоков, инициирани от тях през 2019 година. Този път опасенията им идват от забелязана в неделя /23 февруари/ голяма купчина автомобилни гуми. Те са стоварени до новопостроената чешма над село Бели Искър по посока на Боровец, в непосредствена близост до каптажа. Това, което доброволците виждат с очите си е как няколко млади мъже разтоварват от джип гумите, които оставят на обработваема нива и в близост до чешма. Вероятната причина да са там, е за да послужат за основа на бъдещата купа в неделя.  В сигнала се казва още, че подобна практика нанася трайни щети върху земята, въздуха и подпочвените води, а оттам се натравят и по-далечни райони. От предоставените снимки ясно се вижда целта на гумите, заобиколени от купчини смърч.

„Това безхаберие и грозно отношение към природата трябва да спре, а най-стряскащо е, че се извършва от млади хора и съвсем безнаказано“, пише още в сигнала.

Истината е, че съществува забрана за палене на гуми. А кметът ежегодно издава заповед, в която се упоменава, че се забранява купите в града да са в близост до къщи и дървета /поне 100 метра/, не е разрешено такива да се правят в кв. „Възраждане“ и кв. „Боричо“. Неправомерното изгаряне на автомобилни гуми или електрически кабели, с цел извличане на отпадъци от черни и цветни метали, изгаряне или извършване на друга форма нерегламентирано  обезвреждане на отпадъци е забранено, а при повторно нарушение глобата възлиза от 600 до 2000 лв. А физическо лице, което нарушава разпоредбите за депониране на битови отпадъци в определените за това места се наказва с глоба от 300 до 1000 лв.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close