ЗлободневноРегионалниСамоков

Солена глоба грози всички, които палят автомобилни гуми и замърсяват

Анна Манова

Солена глоба грози всички, които палят автомобилни гуми и замърсяват околната среда. Сумата може да достигне до 2000 лв.  Това е особено актуално в момента, защото само след няколко дни отбелязваме празника Сирни Заговезни, познат повече сред народа като Прошка. Този ден в самоковско е свързан с палене на огньове на открито.

В тази връзка в редакцията ни постъпи сигнал от активистите  на „Чиста Земя“, известни с множеството си кампании по почистване около Самоков, инициирани от тях през 2019 година. Този път опасенията им идват от забелязана в неделя /23 февруари/ голяма купчина автомобилни гуми. Те са стоварени до новопостроената чешма над село Бели Искър по посока на Боровец, в непосредствена близост до каптажа. Това, което доброволците виждат с очите си е как няколко млади мъже разтоварват от джип гумите, които оставят на обработваема нива и в близост до чешма. Вероятната причина да са там, е за да послужат за основа на бъдещата купа в неделя.  В сигнала се казва още, че подобна практика нанася трайни щети върху земята, въздуха и подпочвените води, а оттам се натравят и по-далечни райони. От предоставените снимки ясно се вижда целта на гумите, заобиколени от купчини смърч.

„Това безхаберие и грозно отношение към природата трябва да спре, а най-стряскащо е, че се извършва от млади хора и съвсем безнаказано“, пише още в сигнала.

Истината е, че съществува забрана за палене на гуми. А кметът ежегодно издава заповед, в която се упоменава, че се забранява купите в града да са в близост до къщи и дървета /поне 100 метра/, не е разрешено такива да се правят в кв. „Възраждане“ и кв. „Боричо“. Неправомерното изгаряне на автомобилни гуми или електрически кабели, с цел извличане на отпадъци от черни и цветни метали, изгаряне или извършване на друга форма нерегламентирано  обезвреждане на отпадъци е забранено, а при повторно нарушение глобата възлиза от 600 до 2000 лв. А физическо лице, което нарушава разпоредбите за депониране на битови отпадъци в определените за това места се наказва с глоба от 300 до 1000 лв.

 

 

 

Related Articles

One Comment

  1. Конфискувайте гумите

    Да си палите печката дома, активисти ли сте кви сте?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close