ЗлободневноРегионалниСамоков

Собствениците на покосената от мълния къща в Самоков – с дарителска сметка и вяра в добрите хора

Анна Манова

В средата на миналата седмица /5 юни/ мълния удари и подпали покривната конструкция на къща в Самоков. Домът е собственост на Иван Бондов и Йорданка Бандрова – брат и сестра. Инцидентът е станал към 15:00 часа, когато двамата собственици се намират в къщата си на бул. „България”. По думите на очевидци, всичко се е случило буквално за минути. Паднал е гръм и след това са забелязали горящия покрив. След подаден сигнал на място се отзовават две пожарни коли, които за около час успяват да потушат огъня.

Голяма част от покрива на двуетажната къща е изгорял за минути. Силен шум стряска двамата собственици. В този момент Иван Бондов, който живее на първия етаж си почива, а сестра му е на втория етаж и си върши домакинска работа.

„Много силен шум чух, обиколих стаите и усетих, че ми мирише на изгоряло. От години имам навик, когато има гръмотевици да изключвам уредите. И сега също. След това сестра ми от втория етаж също се беше стреснала от шума и дима. Не съм очаквал, че такова нещо ще ни се случи. От пожарната се отзоваха много бързо. Съседи, които са станали свидетели на огъня споделиха, че е било много страшно. На доста от къщите около нас са изгорели уреди”, сподели за в. „Самоков 365” Иван Бондов.

Покривът на къщата е правен преди повече от 30 години и е около 160 кв.м, по думите на единия собственик. След мълнията около 60% от него е унищожен. Изгорели са голяма част от съхраняваните вещи, намиращи се на таванското помещение. Сериозни щети по домакинските уреди няма. За момента собствениците са поставили найлон, за да се предпазят от дъждовете. Веднага след инцидента в помощ на попадналото в беда самоковско семейство се отзовават познати, приятели, съседи. Две от местните дърводобивни фирми поемат ангажимент да осигурят дървен материал. Съседско семейство предоставят керемиди, други предлагат да помогнат с машини и труд.  Кметът Георгиев и специалисти от Община Самоков се отзовават също, като поемат ангажимент да подпомогнат ликвидацията на последствията от бедствието. По какъв начин ще стане ясно на юнската сесия на ОбС. От своя страна Ангел Щъркелов –създател на страницата „Кореняци самоковци”, подема гражданска инициатива и търси начини също да помогне на пострадалите.

В момента собствениците се надяват на хора с добри сърца и са в търсене на фирма, която може в най-кратък срок да започне ремонт на покрива. За целта от началото на седмицата са открили дарителска сметка:

BIC: UNCRBGSF IBAN сметка: BG65UNCR70004523596325

Титуляр: Цветанка Цветанова Веселинова

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close