ОбществоРегионалниСамоков

СНЦ „Ти си доброто“ подготвя трето благотворително издание на „Кауза, облечена в рими“

Анна Манова

От Сдружение с нестопанска цел „Ти си доброто“ подготвят трето благотворително издание на „Кауза, облечена в рими“. Събитието ще се проведе на 27 февруари /вторник/ от 18:30 часа в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“. Основни организатори са трите добротворки Димитрина Тоскова, Мария Шейнова и Габриела Панева.

Каузата включва стихове на едни от най-обичаните поети, изпълнени от непрофесионалисти. Тя е част от кампанията „За равен училищен старт“ и е с благотворителна насоченост. Събирането на средства е за закупуване на учебни материали за деца в неравностойно положение на територията на Община Самоков. На място ще бъде поставена кутия за дарения.

Първото издание на събитието се осъществява през 2022 година. Тогава събраната сума възлиза на 3 000 лв, с която успяват да осигурят необходимите допълнителни учебни пособия на 35 деца, които към този момент са регистрирани при тях. На миналогодишното издание на спектакъла събраната сума е същата, но броят на децата се е увеличил двойно – 80.

Сдружението вече има собствено седалище. А през февруари от бюджета на Община Самоков, с гласуване от ОбС, са отпуснати 2 000 лв. за нуждите на СНЦ „Ти си доброто“.

„Защо решихме да дадем равен старт в училище на деца от семейства с ограничен финансов ресурс? Това е често задаван въпрос. Статистиката показва, че децата, които изпитват някакви трудности в семейна среда, имат такива и в училище. Ако проблемите се задълбочат, често децата изпадат от училищната система в някакъв етап. Ние не можем да сътворим чудеса и да изгладим пътя на тези деца, но можем да опитаме да ги накараме да се чувстват по-спокойни, когато знаят, че имат всичко, което и другите имат“, споделят момичетата от Сдружението.

На този етап помощта, която от Сдружението предоставят за учениците са материали, раници, където е необходимо – дрехи и обувки. От скоро вече има и възможност за посещаване на частни уроци на тези деца. А тази година в кампанията са включени и осем абитуриенти в нужда.

„През учебната 2024-2025 година се очаква учебниците на децата да бъдат безплатни, което се надяваме до някъде да облекчи работата ни, но както знаете има десетки други помагала, сборници и материали, които са нужни за пълноценното възприемане на училищния материал. Както очаквахме, тази година героите ни в училищна възраст ще са повече! Затова решихме, че ще си дадем повече време да съберем необходимите средства за учебни пособия! Първата крачка към успешното осъществяване на тази кампания е „Кауза, облечена в рими“, каза Димитрина Тоскова.

Всички, които обичат поезията и искат да си подарят една вечер със стиховете на едни от най-популярните и обичани автори, могат да го направят на 27 февруари.

*Ако искате да подкрепите настоящи и бъдещи наши кампании, можете да го направите и чрез следната банкова сметка:
BG44 UBBS 8002 1042 0289 50
СНЦ “Ти си доброто” 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close