Спорт

Сноубордистът Валентин Миладинов e спортист номер едно на Самоков

Анелия Балабанова

%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2

Сноубордистът Валентин Миладинов е спортистът на Самоков за 2016 г. Името на победителя беше обявено по време на традиционната церемония, която тази година се проведе в спортната зала „Арена” – Самоков. Представителят на клуб „ БороБорд” е носител на купа „България” за 2016 г. и през изминалия сезон записа поредица от призови класирания. Това му донесе и наградата. Вальо е единственият български сноубордист, участвал на Младежките олимпийски игри в Лилехамер, Норвегия, и завоювал бронзов медал в дисциплината „щафетен бордър крос”. Републикански шампион, носител на купа „България” за 2016-та по бордър крос за юноши и мъже, национален състезател. Достойна негова конкуренция беше състезателката по карате киокушин Мария Чепилова.

сн. Пламен Лобутов
сн. Пламен Лобутов

 

Само преди дни младата самоковска надежда от клуб „Сатори” се окичи  с бронз от Петото открито световно първенство за юноши и девойки – Кумите във Варна. Мария учи в ПГ „Константин Фотинов” и от три години е в състава на Младежкия национален отбор. Многократен републикански шампион в своята възрастова група. На трето място е състезателката по борба Биляна Дудова – възпитаник на СУ „Никола Велчев” и КБ „Рилски спортист 2000”. Биляна е републикански шампион в кат.55 кг. Отличените получиха почетни плакети и парични премии. На крачка от ,призовата тройка остана  Янко Ташев /мотокрос/. В десетката попаднаха още Анита Гаврилова /спортна аеробика/, Симеон Даруиш – републикански шампион по борба и женските попълнения на клуб „Рилски спортист 2000” – Сезен Белберова, Боряна Борисова и Йоана Маринова. На 10-то място е скиорът Георги Околски.

сн. Пламен Лобутов
сн. Пламен Лобутов

За отбор на годината беше обявен баскетболният тим на „Рилски спортист” – мъже, които през изминалия състезателен сезон триумфираха с първото място в турнира за Купата на България и се окичиха с бронзовите медали в Националната баскетболна лига. След  тържеството спечеленият трофей беше положен като експонат в музейната сбирка, припомняща за спортната слава на Самоков. Росен Барчовски – човекът, допринесъл за тези постижения грабна приза „Треньор на годината”. Негови подгласници станаха Константин  Ахтаподов – възпитаник на СУ „Никола Велчев” и НСА, един от основателите на „Бороборд” и Димитър Магаев – с 23-годишен опит като треньор, 16 от които в Самоков.

%d1%8f%d0%bd%d0%ba%d0%be-%d1%82%d0%b0%d1%88%d0%b5%d0%b2

%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%b5%d0%b2

сн. Пламен Лобутов
сн. Пламен Лобутов

sportist-na-godninata

Имаше и поощрителни награди с цел да бъдат отличени повече постижения за изминаващата вече година и насърчени перспективните спортни таланти на Самоков. При спортистите в тази категория попаднаха Александрина Кашинова и Стасимир Дойчинов /борба/, Изабел Крамарска от „Рилски атлет”, завоювала второ място с националната щафета, Вивиан Кръстева /лека атлетика/, Боряна Радева – състезател на СК „Боровец” /ски алпийски дисциплини/, Косара Гушерова от СК „Чамкория” /ски алпийски дисциплини/, Симона Скробанска – СК „Боровец” – носител на купа „Надежди” за 2015/2016 г. Неин треньор е Захарин Гривев. Списъка на бъдещите надежди допълниха още  Александър Огнянов /ски бягане/,  Неда Пенчева от „Бороборд” с треньор Христо Ахтаподов, биатлонистът Здравко Тенев от „Рилски спортист”, Васил Лобутов и Васил Попов – представители на баскетболния отбор момчета до 14 г.. Поощрителни плакети при отборите бяха връчени на момчетата до 12 г. по волейбол от клуб „Самоков 2009” с треньор Андрей Янчев. Те се класираха на 1-во място в Югозападния регион. Награди заслужиха още футболистите /2005-2006 г./ с треньори Петър Аджов и Васил Киров и по-малките, родени2007-2008 г. с треньор  Димчо Маринов. Първото място на „Петричка пролет” е само една от многобройните техни постижения. При треньорите бяха отличени Румен Санкийски, чийто възпитаник е Мария Чепилова,  също така младата на самоковския баскетбол  Маргарита Маринкова – треньор на момичетата до 12 г. и Костадин Чифлиджанов, който е с основна заслуга за добрите постижения на състезателите от „Рилски атлет”.  Самоков за пореден път показа, че има с какво да се гордее и спортът е едно от тези неща.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close