ОбществоРегионални

Сноубордистите в очакване на първото състезание за купа „Мальовица”

Самоков 365

Сноубордистите застават на старт в първото състезание за купа „Мальовица”, дисциплината слалом за деца. То ще се проведе на 28 февруари /петък/ от 9 часа на писта „Ръждавица” в горната част на комплекса. Съорганизатори са самоковският клуб „Бороборд” и „Мальовица ски” – новият концесионер, който е с амбициите да поддържа пистите и развива курорта. С възраждането на курорта се открива още една дестинация за каране на ски и сноуборд. Така се стига до първото състезание поне от 10 години, поставящо акцент върху зимните спортове.

„В рамките на много кратък период двете страни успяхме да се сработим и направим организация за състезанието. Ние имаме немалък опит през годините, не едно и две състезания сме организирали през зимата и през лятото” – коментира треньорът от „Бороборд” Христо Ахтаподов.  Силната страна на неговите състезатели и клуба като цяло са кроса и фрийстайл дисциплините. Въпреки това по думите му ще се опитат да се представят добре и в слалома със завоюван достатъчен брой призови места. Участие от „Бороборд” ще вземат всички около 25 деца на възраст от 8 до 15 години, които в момента се занимават със сноуборд. „Тъй като имаше доста кратък период за регистрация и информация някои от клубовете няма да могат да се организират, но доста от водещите като „Чепеларе” например ще се влючат. Около 10-12 клуба в страната с 80-100 състезатели ще вземат участие в надпреварата за купа „Мальовица”. Осигурени са предметни награди от спонсори и парични премии за призьорите от „Мальовица ски”.

Ще се превърне ли състезанието в традиционно? Такава е идеята и целта, защото без състезания няма как децата да се приобщават към спорта. „Това е пътя и начина. Той е доказан и не сме го измислили ние. Спортното състезание е форма за стимул и развитие на даден спорт” – споделя категоричното си мнение Христо Ахтаподов с надеждата, че купа „Мальовица” ще се превърне в една хубава  традиция. Началото е с еднодневно състезание, което е официално заложено в календара на БфСки и купа „Надежди”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close