БизнесИнтервюОбществоРегионални

Снежана Георгиева: „10 години заедно избираме посоката”

Жанета Димитрова

Анна Манова

Фирма „Конкордия“ вече 10 години радва своите клиенти, голяма част от тях са се превърнали в приятели, които са свързани помежду си с вълнуващи пътувания и положителни емоции. „Трудно се гради име в този бранш“, споделя собственикът – Снежана Георгиева, а примерът и е доказателство за това, че когато човек е коректен, името се утвърждава само. Така цели 10 години, успехи и трудности, доказани верни приятели и колеги работят заедно за успешното име „Конкордия“.

За тънкостите в професията, предпочитаните дестинации и трудностите по пътя на успеха си говорим със Снежана Георгиева, която днес пише новата история на туристическата агенция с много любов и сърце.

Този декември отбелязвате 10 години. Каква беше идеята при създаването на фирмата?

Преди 10 години, през 2007 година, идеята на създаването на „Конкордия – СКЦ” ЕООД, беше то да функционира като спомагателна стопанска дейност на Фондация „Социален Консултативен Център“. Тогава Законът за юридическите лица с нестопанска цел даде възможност на Неправителствените организации у нас да се издържат с такъв вид допълнителна дейност, защото проектите в един момент спират. Два бяха основните ни замисъла през 2007: да може посредством фирмата да се генерират приходи, които да отиват за издържане на Фондацията, а втората идея беше в дейността й да се ангажират хора, които бяха част от целевата група, но с необходимата квалификация, за да имат работа – респективно – доходи. Все още някои от тях са в мобилните ни екипи, като по този начин първоначалният замисъл не е прекратен изцяло. Този формат на съществуване на фирмата продължи до преди 2 години, когато всъщност се взе решение за прекратяването на дейността на фондацията, по обективни причини. След това започна процес на претрансформиране на акциите, за да може тя да се поеме от един. Преди акционерите бяхме петима, а сега съм само аз. Нещата се промениха в третия сектор, за съжаление, но решихме, че не си заслужава създаденото име и позиции, на фирмата  и целият положен труд да бъдат преустановени. От пролетта аз съм собственик на акциите на „Конкордия – СКЦ” ЕООД.

През тези 10 години какво се е променило – като нагласи и предпочитания на туристите, предлагането в сектора и изграждането на доверие?

Като дейност, доста неща се промениха в самата сфера конкретно при нас.В началото стартирахме само с ученически отдих и туризъм, това беше основното направление, в което работехме. Имахме опит и чувствахме, че е силната ни страна. Повече от година работехме само за изграждане на име и това беше най-тежкият момент, нямахме клиенти, нито организирани пътувания. А разходи имаше. След време това се промени. Културата на самоковци, относно пътуването, също се промени. В момента декември вече се правят резервации за май и септември следващата година, като главно разчитаме на хората от общината за сформирането на групи. Сега спектърът на дейност е много по-широк, като туроператор имаме самостоятелни пакети –  екскурзии, почивки на морето и в чужбина и у нас, които са си наш продукт, сключваме туристически застраховки,организираме трансфери. Подготвяме и реализираме и фирмени мероприятия. От миналата година предлагаме и самостоятелно организирани  почивки в Турция, което до сега не се осмелявахме да предложим. Всяка година стремежът ни е някакъв нов продукт  да разработим и реализираме на пазара, който да бъде атрактивен, защото в малкия град ако се въртят едни и същи неща няма смисъл. Много от туристите ни се връщат, години наред вече. Това за мен е абсолютно доказателство за скрепеното доверие помежду ни.

Кои са най-предпочитаните дестинации в чужбина и в кои точки организирате екскурзии? И каква сума биха отделили самоковци за своята почивка?

Като наш продукт, това са Балканските страни – Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Турция. В партньорство предлагаме абсолютно целия свят. В годините вече имаме ориентир и в ценовия диапазон на пакетите, които може да си позволи масовият самоковец. За екскурзиите в чужбина, мога да кажа, че трудно хората отделят нещо над 220 лева. Единици са тези, които си позволяват екзотични почивки. Около 400 лева е границата за летните почивки на море с организиран транспорт – у нас , в Гърция, Турция. Предлагаме 2 500 хотела в България със самостоятелен транспорт, но пак се търси икономически изгодното. По-широк е ценовият ни диапазон за еднодневните екскурзии между 21-40 лева, но пак зависи до къде е. Миналата година и тази дори, ми направи впечатление, че масово се пита за дестинации в България. А в работата ни винаги е бил и ще остане интересът на туриста, разбира се. Има развитие и в сферата на организирането на фирмени мероприятия, обръщат се към нас, имаме по 2-3 на година, което е показателно. Хората имат затруднения, но определено имат желанието да пътуват.

Има ли интерес към зимните ни курорти, в частност Боровец, привлекателен ли е той за местни и гости?

Лош опит имаме в работата със зимните курорти. Лошо партньорство, явно  не е единичен случай, а вече – тенденция. По празниците интерес към зимните курорти. При нсас главно интерес са проявявали студентите, които като група не са много надеждни клиенти, нанасят твърде много щети. Предпочитаме да съхраним добрите си отношения с хотелите и да запазим името си.Затова и вече втори сезон не предлагаме нищо за предстоящият празник – 8.12.

В тази връзка как се гради стабилно име в туризма, в днешните условия на сериозна конкуренция?

Трудно, много трудно. На първо място за мен е коректността, във всяко едно отношение, човек трябва да бъде коректен. Ако говорим за туризма, не си позволяваме да предлагаме непроверени хотели. Според мен, човекът, който купува продукта, трябва да знае какви са плюсовете и минусите му. Разчитам, че когато аз съм откровена с хората и те ще отвръщат със същото, това определено работи. На второ място, при организирането на пътувания, за мен са много важни хората в мобилните ни екипи – аниматори, екскурзоводи, медицински лица. Човек тръгвайки на пътуване е с положителна нагласа и е в очакване да получи положителна емоция, а за нея и ние като екип полагаме много усилия. В туризма си купуваш нещо, което не можеш да видиш и пипнеш, но очакваш да ти донесе нещо положително, а в това се влагат много усилия, от много хора. Затова много разчитам на хората около мен, моите колеги.

Къде повечето хора ще посрещат предстоящите декемврийски празници, пълни ли са групите?

Всичко до Нова година е пълно, но за самоковци Коледа е семеен празник, много е трудно тогава местните да си излязат от вкъщи, за което имат право. Затова за Коледа нищо не предлагаме, за Великден също. Само за последния ден от Великден си позволяваме различни еднодневни тематични предложения. За Нова година интересът тази година е към Сърбия и Македония, там ще имаме туристи. Имаше интерес и за Турция, но беше по-умерен. Първите две цитирани страни са предпочитани заради добрата кухня и отзивчивия персонал. Групата за предколедния ни купон, който предстои тази събота, отдавна е пълна, а мероприятието отново ще бъде в Сърбия. Миналата година имахме 200 човека в Македония за коледното празненство, от които 100 от Самоков. Причината повечето самоковци да избират чужбина е сериозната разлика в цените. В България са драстично по-високи за празниците.

Какво си пожелаваш навръх юбилейната годишнина на туристическа агенция „Конкордия”?

Не съм вярвала, че ще стигнем до тук. Когато възникна идеята оплановете бяха много различни. Тръгнахме без да знаем каква е посоката. Затова и мотото на агенцията ни е: „Само изберете посоката“. Вече 10 години заедно с верните ни клиенти избираме посоката и по повод на тази годишнина ние ще им подарим  подаръци на тях, не те на нас, тъй като в годините назад именно те ни зареждаха с оптимизъм и сили да продължим, което е особено ценно. Преди 5 години, когато празнувахме, някак си ми се видя, че много бързо се е минало времето. Сега 10 години са и малко, и много, някои от тях са минавали бързо,други твърде бавно, но без хората до нас, нямаше сега да сме тук. Това, което си пожелавам е да не разочароваме тези, които през годините ни подкрепяха безрезервно. Поговорката „И сам воинът е воин“ не е актуална в днешно време, сам човек нищо не може да постигне в този живот. За мен е много важно, че колегите, с които работехме заедно си вършеха работата качествено,надявам се да продължим в този дух. Отново повтарям, че изключително важни са ни и клиентите.Много от тях се сърдят и казват, че не са клиенти, а приятели, какво по – показателно от това за отношението им към нас. Желанието ми е да продължават по същия начин добрите ни взаимоотношенията и да не се предаваме по пътя нагоре, да сме заедно, както до сега. И последно – но не на последно място, си пожелавам здраве – на мен, на всичките ми колеги, туристи, партньори, за да можем съвместно да реализираме още красиви маршрути, избирайки посоките заедно!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close