Общество

„Слънцето грее еднакво за всички” в навечерието на Международния ден на ромите

 Анелия Балабанова

„Слънцето грее еднакво за всички” – под този надслов учениците и колективът на НУ „Петър Берон” отбелязаха в аванс Международния ден на ромите – 8 април. Той води началото си от 1992 г. съгласно решение на ООН и ЕС, взето по предложение на Международната организация „Романо юнион”. На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда и Първия ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, сегрегация.

По време на тържеството в Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” децата от различните класове – от първи до четвърти показаха колко много си приличат българският и ромски фолклор. С музика, песни и танци те пресъздадоха традициите на едни от най-хубавите и обичани от циганите  празници – Банго Васил и Гергьовден. Прозвуча и песента „Джелем, джелем” на композитора Жарко Йованович от 1969, смятана за химн на етническата общност. Водещите разказаха и любопитни факти, свързани със знамето. Върху него е изобразени синьо небе, зелена земя и червено колело, символизиращи  и индийския произход на ромите и постоянното движение, в което се намират. Празничен поздрав към публиката отправи директорът на НУ „Петър Берон” – Искра Ангелова като сред присъстващите беше и Александър Методиев.

8 април продължава да се празнува и до днес като знак за толерантност и това, че е важно да бъдем обединени в многообразието. Към настоящия момент това е едно от най-големите предизвикателства пред обединена Европа, но да не забравяме, че една градина е по-красива, ако цветята в нея са различни.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close