ЗлободневноОбществоСамоков

Случай на морбили вече и в Самоков

„Самоков 365”

Първи случай на заразено с морбили дете вече е установен в Седми квартал в Самоков. Подобни случаи има в ромските квартали на Ихтиман и Костенец. Дребната шарка касае децата от 9-месеца до две години, които не са били ваксинирани.

Към момента общият брой на официално регистрираните заразени с морбили в страната е 45. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и епидемиолог проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„Към 25 февруари в референтната лаборатория има три нови потвърдени случая на заразени с морбили – две са на бебета от София, във възраст преди ваксинация, и едно дете от град Самоков“, посочи проф. Кантарджиев. Той допълни, че те са приети в софийски болници.

По думите му към момента не може да се говори за епидемия, защото това са отделни епидемични случаи на взривове.

„За епидемия може да се говори, когато е засегната област и когато се разпространява в различни области. Ако всички подлежащи и неимунизирани деца до 8-годишна възраст се ваксинират, няма да допуснем епидемия в нашата страна“, заяви епидемиологът.

По данните на Центъра за анализи и обществено здраве над 90% са ваксинирани против морбили през 2018 г.

Съгласно имунизационния календар на страната на децата безплатно се поставя задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола след навършване на 13 месеца и реимунизация с такава ваксина на 12-годишна възраст.

На общопрактикуващите лекари е осигурена ваксина срещу морбили, с която да обхващат както подлежащите деца, навършили 13 месеца и тези на 12 г., така и пропуснатите, необхванати по някаква причина, на възраст до 18 г. Ваксината гарантира на 99 %, че имунизираните няма да се разболеят.
Морбили е вирусна инфекция и силно заразно заболяване. Инкубационният период е до 21 дни, продължава обикновено 9 -11 дни. Заразяването става при кашляне, кихане, близък и пряк контакт с болен от морбили. Източник на заразата е само човекът. Оплакванията започват най-често с хрема и суха кашлица, висока температура, дразнене на очите и дребнопетнист обрив първо по лицето, а след това по шията и тялото.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close