Криминални

Случаите на битова престъпност продължават. Обект на набези са различни търговски обекти

policeАнна Манова

Случаите на битова престъпност продължават. Като обект на набези са различни малки и големи магазини и заведения. Това се случва дори и в централната част на града, където има по-засилен полицейски контрол и значително по-голямо движение през деня и понякога и в малките часове. Като пикът на подобен тип  престъпления е бил в месеците януари – март и през май на 2015 г., по данни на ОДМВР-София област.

Обикновено извършителите са стари познайници на полицията, лица от криминалния контингент, освободени предсрочно, след изтърпяване на мярката за „лишаване от свобода”, за които извършването на престъпления се е превърнало в начин на живот и единствено осигуряване на доходи. Друг тънък момент е пропуски в охраната на обектите, оборудвани със СОТ или отсъствието изобщо на такава, както и липсата на качествена система за видеонаблюдение в рисковите райони. Голяма част от извършителите са от т.нар. “гастролиращ контингент” – лица от други населени места.

Това, което обикновено търсят извършителите са пари и цигари, тъй като от една страна тези вещи трудно могат да се индивидуализират, а от друга – лесно да се пласират. Когато обаче след тършуване не намерят пари и цигари, взимат първото, което им попадне пред очите, включително дрехи и лични вещи, оставени от персонала на съответното заведение.

Обикновенно този тип „прояви” се случват в дните понеделник, сряда и четвъртък в часовия пояс между 00:00 ч. и 05:00 ч., когато движението на хора и автомобили е сведено до минимум.

„За извършени различни кражби са установени двама извършители, рецидивисти, които вече изтърпяват и съответните наказания “лишаване от свобода”. На територията на ОД   МВР – Перник е заловена и група от лица, за които има данни, че са извършили няколко кражби на територията на гр. Самоков. Работи се активно по установяване на извършителите и на останалите престъпления. През последния един месец са получени два сигнала за извършени посегателства от търговски обекти като при единия от случаите е отнета сумата от 200 лв., а при втория – мобилен телефон”, обясниха за в. „Самоков 365” ОДМВР – София област. Като поясниха, че с цел превенция и намаляване на престъпленията от битов характер е засилено полицейското присъствие в централната градска част и другите рискови райони в тъмната част на денонощието като освен дежурните автопатрули е обособен и пеши патрул със следово куче. Подобрена е координацията и взаимодействието със фирмите, осъществяващи частна охранителна дейност на обслужваната територия като са изготвени планове за съвместни действия. Ежеседмично се провеждат срещи с отговорниците на тези фирми, на които се обсъжда обстановката от предната седмица и се набелязват конкретни мерки за изпълнение през предстоящата седмица. Работи се активно с лицата от криминалния контингент, за които има данни, че се занимават с подобен род деяния или които са осъждани за такива.

Освен набези на търговски обекти в Самоков продължават и тези в часните домове. И ако в магазините и заведенията най-голям „интерес” представляват цигари, алкохол и пари, по простата причина, че лесно могат да бъдат пласирани някъде, то в  частните домовете обект на „желанията” са бижута и пари. Изобщо ценни неща, които лесно могат да бъдат препродадени. Като се усеща тенденция обикновено през дните от седмицата да са нападани предимно търговските обекти, а през почивните дни – частните такива. Защото се предполага, че собствениците отсъстват или това е проверено няколко дни преди това. За това нещо много помагат и съвременните технологии и социални мрежи, където човек излага на показ цялата си житейска информация, тагвайки се на всяко място, където е бил или в момента е и дори времето за престоя си там.

Като изобретателността и при взломяването на търговски обекти и на частни домове е изключителна. Действа се бързо, има моменти, в които са отвити лампи пред търговски обекти, влизане през различни прозорци, от различни страни, тършува се, изважда се целият наличен „фонд” от шкафове, съответно гардероби и когато се намери търсеното, изчезват както са и дошли – безследно. Толкова са „изпечени”, че трудно могат да се открият от лицата на реда. А след тях остава едно неприятно усещане не само на липса на пари и на неща от сантиментална стойност, но по-важното започва да отсъства спокойствието.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close