ЗлободневноРегионалниСамоков

Сложна епидемична обстановка в община Самоков

“Самоков 365”

Епидемичната обстановка в община Самоков продължава да бъде усложнена. В последната седмица са отчетени 161 положителни теста, което е по 22-ма заболели на ден. Само за седмица 11 души са загубили битката с болестта

Към тази сутрин общият брой на болните с коронавирус е 419, от тях 64 са настанени в болница. На седмична база се отчита спад на хоспитализираните, които миналия понеделник са били 81.

Статистиката за октомври показва усложняване на епидемичната обстановка през втората половина на месеца, когато цифрите започват динамично да се повишават. Така през първата половина на октомври общият брой заразени е 168. Средно дневно това са по 12 положителни теста на ден. Втората половина на изминалия месец, увеличението е двойно и за последните две седмици са диагностицирани 371, което като среднодневен показател е 27. Ако през първата половина двуседмичната заболяваемост е била 442 души на 100 хил. население, то вече в края на октомври този показател е 976, т.е. за две седмици община Самоков е преминала от червената в лилавата зона.

За съжаление и черната статистика бележи сериозен ръст и ако през първата половина на октомври 7 души са загубили битката с болестта, то за последните две седмици техният брой е почти утроен – 20. Показателен за усложнената епидемична обстановка е и броят на активните лица, към средата на октомври е бил 268, а към тази сутрин вече е 419. През изминалия месец са оздравели 342 лица.

Обобщените жцифри показват, че от началото на извънредното положение близо 3 хил. са диагностицираните с Ковид 19 за община Самоков, от тях 2340 са оздравели, 184 са загубили битката с болестта. През карантина са преминали 7033-ма, като само последната половина на октомври са карантинирани 572 – ма. Цифара на карантинираните пртодължава да е висока и към тази сутрин те са 333. За сравнение към средата на октомври те са били 190.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close