Общество

Словото на президента Румен Радев пред самоковци

Уважаеми г-н Георгиев, кмет на Община Самоков, уважаеми, г-н зам.- председател на Народното събрание, Ваше Светейшество, уважаеми народни представители, скъпи жители и гости на Самоков.

С удоволствие приех поканата да почетем заедно паметта на Св. Симеон Самоковски, един от нашите мъченици за българска вяра и свобода. Наистина малко знаем за него, но то е достатъчно – самоковски митрополит, следвал не само пътя божи, но отдал живота си за правото на своите братя да живеят свободно и достойно, според своята религия и обичаи.

По добра традиция на този ден Самоков чества своя празник, приемайки гости от близо и далеч. Събирайки ни с Негово Светейшество патриарх Неофит български и митрополит софийски и то тук – в една люлка на българското Възраждане, вярвам, Ваше Светейшество, че това е пример за всички наши сънародници, че трябва всички заедно да полагаме грижи за опазване на нашето историческо минало. Богат е Самоков със своето историческо наследство. И то се носи най-вече от славата на майсторите, ненадминатите иконописци, гравьори и резбари. И до днес продължаваме да се удивляваме, когато прекрачим прага на храмовете, изписани от тях. Убеден съм, че Самоков е богат освен със своето историческо наследство, но и с перспектива за развитие. Природата тук щедро е изсипала блага – невероятно красива планина, вековни гори, чисти води. Трябва по най-добрия начин да оползотворим това богатство, но трябва да го правим разумно, така че да го съхраним  и за следващите поколения.

Пожелавам на всички вас, жителите и гостите на Самоков, много добро настроение, вяра и оптимизъм, с които да посрещнем утрешния ден.

Честит празник!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close