ОбществоРегионалниСамоков

След 42 години Петър Попангелов с единствената българска победа за Световна купа в аплипийските ски

„Самоков 365“

Днес се навършват 42 години от единствената българска победа за Световната купа по ски.  На днешния ден през 1980 г. в Ленгрис, Петър Попангелов печели единствената българска победа за Световната купа в алпийските ски. В немския курорт Попангелов финишира с 0,49 секунди пред втория Александър Жиров и на 0,75 пред легендата Ингемар Стенмарк (Швеция), който е трети.

В богатата си кариера Попангелов има 11 подиума за Световната купа от 50 старта. Дебютът му за Световна купа е на 10 януари 1977 г в Берхтесгаден (Германия), където с 65-ти стартов номер приключва 10-ти в слалома. През същата година печели и Европейската купа.

“Най-ценната ми победа е първото място за Световната купа в Ленгрис (Германия) на 8 януари 1980 година – спомня си Пепи – Там беше най-трудно и се караше с най-високо качество. Голяма беше страстта и на двете шести места на олимпиадите в Сараево и Калгари. Имам още доста победи над огромните звезди, тъй като когато нямаше стартове за Световната купа, карахме на по-малки надпревари. И в този момент обаче най-вече се радвам на купата от Ленгрис. Тя е на централно място на камината в хотела ни в Боровец. Всеки път когато мина край нея, я поглеждам и й се радвам “, споделя той.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close