КултураРегионалниСамоков

След 160 години в град Самоков  бе осветен новоизграден храм

Храмът се намира в двора на МБАЛ – Самоков и носи името на „Св. Вмчк. Пантелеймон” – изцелител и покровител на лекарите

“Самоков 365”

На 27 юли 2021г., денят в който Светата Православна църква чества паметта на великомъченик Пантелеймон бе извършено освещаване на храм „Свети Вмчк. Пантелеймон“ от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх. Бе отслужена и първата тържествена Света литургия.

В края на службата владиката поздрави духовенството, църковното настоятелство и всички присъстващи за новата духовна придобивка от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Храмът прави впечатление със своя издържан стил и е много изящно изографисан. Разкошните стенописи са дело на семейството на Миглена Александрова и Панайот Кондов.

Обръщение към гражданите направи и кметът на Община Самоков  Владимир Георгиев, както и църковното настоятелство.

„Изключително важнен и вълнуващ момент е днешният ден. Присъстваме на нещо, което в Самоков не се е случвало от век и половина. Може би донякъде сме виновни самите ние, но ето, че се съгради нов храм от западната страна на река Искър. Най-големият квартал в града вече си има своя православен храм. Има много символика в това, че той се намира в двора на лечебното заведение, в това че се казва Св. Панталеймон. Така че искрено се надявам, че нашите съграждани ще оценят направеното и дано оттук нататък бъдем по-добри и по-смирени“, подчерта градоначалникът.

Управителят на МБАЛ –Самоков д-р Красимира Ковачка не успя да скрие вълнението си. Тя е и един от инициаторите да се изгради новият храм в двора на болничното заведение.

„Усещането е много силно и емоционално. Една идея, започнала през 2008 година, прегърната от Общината, духовенството и миряните днес виждаме вече в факт. 2008 година е времето, в което нямаше пари, нямаше земя, нямаше проекти. Но с много усилия на 13 април 2013 година ние поставихме капсулата на времето. И от тогава до сега за седем години вече храмът е готов“, каза д-р. Ковачка.

Храм „Свети вмчк Панталеймон” се гради седем години и по този повод около него бяха засадени седем секвои. Седем е едно от най-удивителните числа.  То е свещено число, число от духовен порядък. Според Свещеното писание седем е съвършеното число. То управлява времето и пространството. Седем години не е бил предварително поставения срок, но факт е, че след седем години от поставяне на „капсулата на времето” в основите се въздигна и молитвения дом. Така е било предопределено.

Идеята за изграждане на нов храм се заражда още през 2008 година. От управата на болницата първоначално са искали да построят параклис, където християните, намиращи се на лечение в болничното заведение да могат да молят за Божията помощ и закрила. Постепенно се оформило желанието църквата да бъде с по-големи размери, за да могат в нея да намират духовна утеха и самоковци от близкия квартал.

Управителят на МБАЛ – Самоков д-р Красимира Ковачка, сформира църковно настоятелство, открива се дарителска сметка за набиране на средства за изграждането на храма, а с архитектурния план се заема арх. Райна Куманова. С решение на Общинския съвет 150 кв. м. земя от парка на болницата се даравят на Софийска света митрополия за изграждането на храма. Решено е със съгласието на гражданството бъдещия нов храм да носи името на великия целител и великомъченик Пантелеймон, чийто църковен празник се чества на 27 юли, а частица от мощите на светеца се намират в Девическия манастир в града ни.

Съграждането на храма започна с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит чинопоследованието за полагане на основен камък бе извършено от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. Съгласно традицията, до камъка постави стъкленица, в която бе сложен специален свитък с имената на ктиторите.През годините строежът върви трудно, поради недостиг на финансови средства. Разчита се изцяло на дарения, като много хора заделят лични средства и превеждат по сметки или пускат в поставените дарителски кутии. Един от основните дарители на средства за храма е инж. Симеон Пешов. Днес на празника присъстваха неговата дъщеря Анна Пешова и синът му Камен.

На освещаването присъстваха също областният управител Радослав Стойчев,  кметът на Община Самоков Владимир Георгиев, общински съветници, местни общественици, бизнесмени, лекари, медицински специалисти, дарители, спомоществуватели и множество граждани на Община Самоков.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close