ОбществоРегионалниСамоков

След три дни без вода, водоподаването е възобновено

„Самоков 365“

След три дни липса на вода в общината, днес водоподаването беше възстановено и по високите етажи в кв. „Самоково“.

Самоков се захранва от язовир „Бели Искър“. На 13-ти юли „Софийска вода“ спря Рилския водопровод от Пречиствателна станция Мала църква за отстраняване на авария на водопровод ф 1100. Цял ден без вода останаха жителите на Самоков, Райово, Рельово, Белчин, Алино, Горни и Долни Окол.

Предварително обявеният график за възстановяване на водоподаването не беше спазен, което предизвика сериозно недоволство в гражданите, останали без вода юли месец повече от 12 часа. На повечето места водата бе пусната още сряда късно вечерта, около 22:30 часа. Като обявеният час в съобщението за отстраняване на аварията на ВиК София област бе 18:30. Това допълнително изостри търпението на самоковци.

В някои от селата, както и по високите етажи на кв. „Самоково“ чешмите останаха сухи през целия ден вчера, а дори и днес. Инж. Иван Иванов – управител ВиК Софийска област, информира, че тъй като този водопровод захранва много населени места, се изисква време, за да се напълни. На 14-юли вечерта водата е постъпвала на 8%, днес вече беше над 50% в рамките на деня с очакване до вечерта резервоарите да се напълнят. Поетапното възстановяване се прави, за да не аварират старите водопроводи от силното налягане.

Инж. Иванов заяви, че от две седмици усилено се работи по водоизточника от „Пукната скала“ и това ще бъде резервен вариант при подобни аварии, за да не страдат хората от безводие. Каза, че дружеството вече има своя фейсбук страница и навсякъде се посочени контакти, лично разговаря с много от хората за авариите и проблемите по мрежата. Днес през деня е изпратен екип да провери състоянието на водоподаването в кв. „Самоково“, но и там вече има вода, като налягането ще се възстанови постепенно.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close