ЗлободневноОбществоСамоков

След трагичната серия от загинали на пътя за седмица, местното ръководство с писмо до АПИ

Анна Манова

Трагична серия от пътни инциденти, в рамките на седмица, се случиха на територията на град Самоков. При тях загинаха един велосипедист, един пешеходец, а третият човек се размина с по-лек инцидент, но случил се в обсега на местно училище. Във връзка със зачестилите пътно-транспортни произшествия кметът Владимир Георгиев изпрати писмо до Агенция пътна инфраструктура, с копие до Областно пътно управление и Областна дирекция на МВР с искане за обезопасяване на пътищата от републиканската пътна мрежа в границите на населеното място.

В сигнала, изпратен до отговорните институции, кметът визира опасността, която крие за пешеходците пътят за Боровец в границите на града, от кръстовището при моста на болницата до изхода от Самоков. По продължение на целия участък, част от републикански път II – 82, маркировката е силно избледняла и абсолютно незабележима през тъмната част на денонощието. Освен това в тези прави участъци често се развиват високи скорости. Особено по булевард „Искър“ движението е натоварено почти целодневно заради намиращите се на едно място Крайречен парк за отдих и няколко големи търговски вериги. Като решение на проблема с трафика се предлага направата на изкуствени неравности по пътя поне на три възлови точки – пешеходната пътека при магазин „Била“, пешеходната пътека при спирката за Боровец и на пешеходната пътека при Туристическата градина. Освен това е необходимо обновяване на пътната маркировка, като бъде поставена светеща такава, а преди пешеходните пътеки – светещи пътни знаци. Нова маркировка и светещи пешеходни пътеки и знаци да бъде поставена и на ул. “Софийско шосе”. В писмото е обърнато внимание за безразборното паркиране, като се сигнализира пътното ведомство да назначи комисия, която да изготви схема на паркиране по цялата дължината на II-82 в рамките на града. По този начин паркираните автомобили няма да ограничават видимостта на пешеходците и шофьорите.

В началото на седмицата началникът на КАТ –Самоков Георги Елин подчерта, че на местата, където са се случили пътните инциденти няма проблеми с маркировката и видимостта, а където са констатирани нарушения своевременно са взети необходимите законови мерки.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close