Слайд категория

След протестите – започва спешен ремонт на пътя Говедарци-Мальовица

RemontiНад 400 души от Говедарци излязоха на протест срещу дупките по асфалта и блокираха пътя ГоведарциМальовица. Дойдоха и хора от различни краища на страната – Шумен, София, Каварна, Варна, за да ги подкрепят. Градоначалникът Владимир Георгиев също беше сред присъстващите, заедно с кмета на Говедарци Бойчо Шуманов. Местната власт се обедини в една обща кауза при решаването на един от основните проблеми на най-голямото село в самоковска община.

Протестиращите дадоха срок от две седмици на властта за решаване на проблема. „В противен случай протестите ще продължат” – заяви Иво Попов – председател на Младежкия инициативен комитет.

Припомняме, че датата за протеста – 7 септември беше обявена преди две седмици. Очаквано, най-активни по време на демонстрациите се оказаха представителите на Младежкия инициативен комитет. Иво Попов, Симеон Петров, Борислав Шуманов, Ангел Джоргов, Георги Ранов, Петър Иванов, Влади Бързанов, Христо Божков, Иван Мирчев, Васил Бързанов, Иван Мирчев и Венелин Петров направиха подписка от 1000 души, която беше изпратена до всички институции. Те разнасяха трибагреника на България и плакати с надписи „Пътят е в ремонт от 1987г. – 2025г.”

За състоянието на пътната отсечка са сигнализирани всички отговорни институции, но без резултат. Дупките са от доста време и с всеки изминал ден положението изглежда все по-отчайващо. Това изведе хората на пътя, убедени, че само с протестни действия могат да разчитат, че някой ще се заинтересува от проблема им. В съботния ден търпението на местните жители, а и не само, премина всички граници.

От 1987г. трасето ГоведарциМальовица не е поддържано както трябва и вследствие на това се стигна до положението сега там да зеят дупки, големи колкото кратери. Информирани са всички институции, но без резултат. Проблемът стигна и до вратите на парламента. Още преди години кметът на Говедарци е уведомил общинското ръководство и Цветан Сичанов – бивш народен представител от ГЕРБ за трагичното състояние на пътния участък. Темата беше разисквана от трибуната на Народното събрание, но всичко остана като глас в пустиня. Голяма част от протестиращите – хотелиери, хора, работещи в к.к. Мальовица се организираха и затвориха пътя. Мотивите, с които излязоха на улицата са повече от основателни – спира им се бизнесът, разбиват колите си, отливът на туристи. Много посетители казват, че поради лошите пътни условия предпочитат да отидат на други места, където да прекарат свободното си време. Протестът няма политически оттенък, а гражданска инициатива с обществена значимост. Всички бяха единодушни, че демонстрациите няма да са последни. Просълзени, хората с болка запяха песен за красотата на България.

Развръзката по темата стана факт в понеделник. Десислава Терзиева – министър на регионалното развитие и благоустройството дойде в Самоков, за да оповести лично, че започва ремонт на пътния участък Говедарци-Мальовица. За тази цел са предвидени между 130 и 160 хил. лв. 3.5 млн.лв. ще бъдат инвестирани в национален мащаб за закърпване на дупки. Предприетите действия са част от подготовката на републиканските пътища за предстоящия зимен сезон.

Реализацията на съвместния план на Министерството и Агенция „Пътна инфраструктура” ще започне още тази седмица. До броени дни се очакват да започнат ремонтните дейности по пътя Говедарци-Мальовица.

„Разбираемо е недоволството на хората. Аз като министър ще се боря за допълнителни средства от бюджета през 2014 г. В пътища, като този за Мальовица от години не се е инвестирало и не може с магическа пръчка да оправим всичко” – заяви министър Терзиева. Кметът на Говедарци припомни, че Мальовица е първият национален планински курорт. От водещо село, сега сме на последно място”, в момента Говедарци има 1 300 жители. Това е далеч от демографската картина в миналото. Изразът, който Бойчо Шуманов употреби е геноцид спрямо местното население. Не само лошите пътища са причината. Говедарци има и много други „кървящи рани”, които трудно ще заздравеят. Що се отнася до пътните участъци, нужда от ремонт има и на много други места като Самоков-Дупница, Самоков-Ихтиман, Самоков-Костенец. Уверенията са, че и на тях скоро ще им бъде обърнато внимание.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close