Слайд категория

След потопите – картофи

RozaВари го, печи го, самоковският картоф си остава ненадминат със своя външен вид и вкусови качества. Пред прага сме на поредната кампания, свързана със засаждането и отглеждането на тази традиционна за района култура. Ще попречат ли пролетните дъждове върху подготовката на площите и кои са останалите препъни камъни, които срещат производителите? Отговор на тези и други въпроси потърсихме от Роза Иванчева – гл.инспектор в Службата за растителна защита към Областната дирекция по безопасност на храните.kartofi

По всичко личи, че и в бъдеще ще я има запазената марка картоф от Самоков. Поне според информацията, която почерпихме от извора. „Забелязва се драстична промяна на гледката в сравнение с миналата и по-миналата година. Голяма част от пустеещите земи вече се обработват” – споделя с нескрита радост и задоволство Роза Иванчева. Основният „виновник” за това са субсидиите. И макар засадените площи с картофи да са на едно и също ниво в сравнение с предходните години – между 11 и 12 хил. дка., добивите са значително завишени. Увеличават се и площите със зърнено-житно култури. Стопаните се грижат стриктно и спазват съвестно изискванията относно сеитбооборота и останалите мероприятия. Роза Иванчева е категорична, че качествените семена са най-големият залог за добрата реколта.

Доста картофопроизводители вече са се уверили в старата и изпитана максима, че каквото посееш, това и ще пожънеш. Повечето от тях използват семена с доказани качества, които не носят риск от заболявания. Част от фермерите обаче си позволяват да купуват картофи дребна фракция от борсите, които създават реална опасност от зараза с карантинни вредители. Около 30-40% от производителите използват такива семена. В България се знае, че в Самоков има и заразени картофи. Именно тук е ролята на Службата по растителна защита. Роза Иванчева пояснява, че от 2014 г. е в сила Директива 2009/128/ЕО за устойчива употреба на пестициди. С този регламент започва да се говори за интегрирана растителна защита на агротехника и химия. В тази връзка е и проведена национална информационна кампания за интегрирана борба с вредителите. В бъдеще се предвижда да се засилят проверките и освен че ще се контролират селскостопанските аптеки, ще има и проверки на място за употребата на препаратите. И в момента се следи състоянието на площите, произходът на семената, вземат се почвени и клубенови проби. Тази практика ще продължи, а фермерите трябва да са особено внимателни.

Лошите метеорологични условия и продължителната валежна обстановка почти сигурно ще доведат до забавяне на кампанията по засаждането на картофите. При едно горещо лято това може да доведе до компрометиране на добивите. Единственото спасение в този случай са редовните поливки. Не трябва да се подценява и гниенето, което също може да се окаже голям проблем. Роза Иванчева не пропуска да спомене и другите сериозни предизвикателства – картофеният гнилец и теленият червей. При съмнения за поява на подобни вредители, стопаните задължително трябва да потърсят съвети от специалисти и агрономи. В момента картофопроизводителите могат да кандидатстват по програма за борба с теления червей. С отпуснатите средства те имат възможност да покрият разходите си за използваните препарати.

Надежда за оцеляване на българските и в частност на самоковските картофи има, но…при определени условия. На първо място да се запази здрава нишката с науката. Навсякъде производителите отделят от печалбата си за научни звена. Тук Роза Иванчева „хвърля ръкавицата” към Асоциацията на картофопроиводителите. Ако мислят стратегически и са достатъчно далновидни, те би трябвало да последват примера на своите колеги. Рано или късно предоставените средства биха били от тяхна полза. Само ще споменем, че съвсем близо до Самоков се намира Опитната станция по картофите, която е в доста окаяно състояние. В същото време тя може да е в помощ на земеделците.

Според данните между 140-150 човека в района се занимават с производство на картофи. Въпреки ежедневните трудности, които срещат, не се отказват и продължават да се борят – всеки по свой начин. Лошата новина е, че не се очаква раздвижване на цената, а надали скоро ще бъде изградена и така дългоочакваната борса.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close