Обща категорияРегионалниСамоков

Слави Вардаров от Рельово – първенец за кръста 

Анна Манова

В повечето самоковски села се спазва традицията около Йордановден, като често подготовката за празника започва предходния ден. Село Рельово не прави изключение. На входа на селото, на моста, вече поредна година се събират смелите рельовци в очакване да хванат християнския символ.

Тази година шест момчета се включиха в ритуала. Празникът започна по обяд с водосвет, отслужен от отец Георги. А след това, както повелява традицията, дървеният кръст бе изпратен в студените води на реката. Шестимата смелчаги нагазиха в реката, като най-бърз сред тях се оказа Слави Вардаров. От кмета на селото Йордан Клещанов, който днес празнува имен ден, той получи 5 литра вино, парична сума от 20 лв. и кръста, който му остава за спомен. За присъстващите кметът беше осигурил 15 литра греяно вино.Всички участници и гости си пожелаха новата 2020 година да е по-здрава и по-успешна от предходната.

„Радвам се, че всяка година се събират все повече и повече хора за празника. Има настроение. Тази година към нас се присъединиха и хора, които имат вили тук, техни приятели. Това може само да ме радва и да ме стимулира да продължаваме“, сподели кметът Клещанов.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close