Общество

Славе Докузов – най-новият представител в самоковския клуб на столетниците

12571200_10205980652456487_657649674_nАнелия Балабанова

Дай Боже всекиму да дочака вековния си юбилей и да се радва на обичта, вниманието и грижите на близките си хора. Както дядо Славе Докузов от Самоков. Извървял житейския си път през различни политически главоблъсканици. Видял и две, и двеста, преминал различни перипети, без да губи чувството си за хумор. Най-яркият му спомен е от цар Борис, с когото се ръкувал лично „на паветата”. Знае и помни какво е било през царско, за живота през социализма, и в зората на демокрацията. Ако всичко това трябва да се обобщи в една дума, то тя е уважение. Просто е – отнасяй се към другите, както искаш да се отнасят към теб. Това беше посланието, което столетникът отправяше през цялото време докато беше в Общината. Там той беше посрещнат от общинското ръководство и получи в знак на почит и признателност огромен букет цветя и плакет.

Близки хора – дъщеря и внук придружаваха юбиляря. Те също не пропуснаха да отбележат завидното му чувство за хумор. Явно някои неща не се променят с времето. В това се убедихме и ние, а от друга страна може би е някоя от рецептите за дълголетие наред с движението, пълноценното и здравословно хранене  и това по възможност да не приемаш никакви лекарства. Както в случая на дядо Славе. По думите на придружаващите го роднини, той винаги е живял по този начин, а костюмът и бомбето са се превърнали в отличителна черта, неговото второ „Аз” през годините. Така обичал да ходи някога възрастният мъж – винаги наконтен. И до днес продължава да държи на външния си вид. Били са общо седем деца в семейството. Живот и здраве, след две години жена му Будинка, която живее в Драгушиново също ще се присъедини в клуба на столетниците.

Дядо Славе навърши сто години в неделя, на 17-ти януари, но празничните честитки не стихват и дни след това. Ние също се присъединяваме с пожелание да радва хората около себе си и да „иляди”, както самият той често шеговито се обръща към околните.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close