БоровецСки и зимни спортовеСпорт

СК „Чамкория”: жълто – зелените „змии” на пистите

Анна Манова

Христиана Видинова

Представете си такава картина – бяла зима, снежни писти, Боровец и една група деца, които оставят нови и нови следи в снега. А шумът от тяхното каране чудесно съвпада с този на природата. Точно в този миг се чувства онова единство между човека и заобикалящото го пространство. И това пространство е освободено от делничност и дава широк простор на свободата. Накъдето и да погледнеш – все природа и все си си удома.

Тези същите деца са облечени в еднакви екипи и като малки войничета се спускат без страх по пистите, но с много ентусиазъм. Получили са един от първите си житейски уроци, че за да си спортист трябва да си дисциплиниран, да следваш правилата, да бъдеш част от екип. А в мечтите, може би, не на едно и две от тях, отблясва желанието да бъде по-добро от другите, да стане един ден известен скиор, състезател. И ако следва напътствията на своите треньори нищо чудно и това да стане.

Но преди това трябва да се извърви дълъг път на лишения и упоритост, само тогава резултатите и победата са най-сладки и заслужени. А това става, когато децата имат реалната възможност да излязат на пистата, да почувстват целия набор от емоции и тази безкрайна свобода на карането, което те остава без сили, но с пълно сърце.

Всяко едно пътуване започва с една малка стъпка. С един порив. С една мечта. Точно по същия начин се „ражда” ски – клуб „Чамкория”, където си дават среща уменията, желанието за успехи, спортният дух и вярата, че точно на това място ще се „отгледат” серия от добри състезатели. А Боровец има всички достойства това от пожелателно да стане факт.

„Кебапчето” като повод за състезание, но не на маса

Историята на ски – клуб „Чамкория” започва преди 12 години. И както обикновено стават повечето хубави и смислени неща, всичко започва малко като на шега, малко другарско, но дало старт на нещо истинско. Пръст в началото на тази история и до днес има Мирослав Севлиевски, заедно с министъра на спорта Красен Кралев.

Група любители на зимните спортове решават да организират състезание на Боровец. И за да бъде по-атрактивно канят за участие в любителската надпревара млади скиори от детско-юношеските ски-отбори в Самоков. Годината е 2004-та, първите дни на януари. Тя е и вид подарък за рожденния ден на Красен Кралев.

Пилотното издание на купа „Кебапче” привлича много участници, има и награден фонд. То поставя началото на новия ски- клуб, който ще вземе старото име на Боровец – Чамкория. И ще се появи като сдружение с нестопанска цел на 12 февруари 2004 година. В устава са записани основни цели – обединяването на усилията на спортисти, спортни деятели и любители на ски-спорта в Самоков, работа по откриване и подпомагане на спортните таланти, както и развитието на детско – юношеския спорт, и не на последно място да се създадат професионални и аматьорски отбори, които да просляват името на клуба, курорта и страната. А в неписания правилник са поставени три основни точки – любов към децата, любов към спорта и любов към пистите.

И така от едно „Кебапче” тръгва един вече 12-годишен път, който има амбицията да дава възможност на повече деца да спортуват, но същевременно с това отглежда множество таланти в спорта. Създава свое собствено име, което вече е разпознаваемо и е доказана школа за добри спортисти.

Учредител и председател на Управителния съвет на ски – клуб „Чамкория”, както и негов основен спонсор е Мирослав Севлиевски, заедно с него като създател на клуба и дългогодишен член на управителния съвет е министърът на спорта Красен Кралев.

А купа „Кебапче”, която е основният „виновник” и подбудител за създаването на СК „Чамкория” продължава своята традиция и до днес, като в нея са взимали участие популярни имена като Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, така и много ветерани на ските в Самоков. Тази година тя ще се проведе навръх деня на влюбените – 14.02.16г.

Ски – клуб „Чамкория”- повелителите на белите писти

Още от самото си учредяване клубът дава сериозна заявка, че само върховете ще са критерии за успех. Организара се професионално национално състезание по ски алпийски дисциплини, носещо името на клуба, ски – купа „Чамкория”. В него взимат участие 15 клуба в страната /2004 година/. Минава с небивал интерес. А през 2005 година второто издание на състезанието става международно, като тогава вземат участие само десетте най-добри състезатели от всеки клуб, така се включват 12 клуба и общо 94 български състезатели. Участие в състезанието взимат – Сърбия, Македония и Черна Гора. Следващата година – 2006 – международното състезание е записано в календара на Международната федерация по ски (ФИС). А участие записват състезатели от Швеция, Австралия, Великобритания, Белгия и др.

Оттук нататък клубът вече няма право на слаби места, поставил си е високи цели и прави всичко по силите си да ги затвърди. Името му се чува и се знае. Предпочита се. Това, разбира се, е така и заради треньорския състав. Ръководството и треньорите са обединени около това усилията им да са насочени изцяло към създаване на професионална подготовка и формиране на силен отбор по ски алпийски дисциплини, който да завоюва множество призови позиции.

„Някога историята започна от идеята да се използва желанието и знанията на няколко младежи от Самоков  – Георги Марков, Бубо Аспарухов, Захарин Гривев, Ради Симеонов и други. Така около тях се роди идеята за клуба. После привлякохме Марков и събрахме деца. Идеята е да даваме място за среща на млади и стари, които искат да се занимават със ски в Самоков. И с любов и инат вече 12 години относително успешно го караме.  През клуба са преминали повече от 100 деца и са се научили да карат ски. Задържали сме в ските повече от 10 човека като треньори. Години наред сме докарвали от чужбина деца, състезатели за купа „Чамкория”. Промотираме ските и Боровец заедно с приятели по медиите в България. Опитваме нова култура заедно с родителите. Създаваме условия „Бороспорт” да помага на самоковските деца. Дават безплатни карти от години. Вече имаме по три поколения скиори в Клуба –Маркови”, споделя председателят на УС Севлиевски.

Зад всички успехи на клуба стоят и неговите треньори, които през тези 12 години не са загубили желанието си да дават път на талантите, въпреки вечните препъни камъчета. Но нищо в живота не може да е гладко като писта. На нестихващата си страст към ските и любов към спорта са се посветили Александър Марков – старши треньор, Георги Маджарски – помощник треньор и тримата младши треньори: Радослав Симеонов, Захарин Гривев и Георги Марков.

„С появата на новия ски – клуб през 2004 година се раздвижиха нещата в Самоков. Средата стана по-конкуретна, получи се една борба за надмощие над белите писти. За нас, по-старите скиори, беше добре да се създаде още един клуб. Желанието и инициативата дойде от Мирослав Севлиевски, който също като нас е воден от страхотната си любов към белите писти и искаше тогава, както и сега, да помогне за развитието на белите спортове точно тук, където им е мястото. Всяко начало е трудно, но ние имахме много хъс това да се случи. Както и името на клуба да стане разпознаваемо. Набрахме тогава около 30 деца, т.нар подготвителна група и след няколко години нашият клуб стана един от най-добрите в България. Това се случи с много труд и добри резултати от състезанията. Имахме златни медали и национални състезатели”, спомня си треньорът Александър Марков.

Днес заедно с него, рамо до рамо, са и другите двама млади треньори Димитър Зографски и новото попълнение от този сезон Мартин Мартинов. Те обучават децата на любов към белите спортове, независимо дали даденото дете ще бъде състезател или любител, важното е, намирайки се само на 10 км. от пистите то да знае и да се възползва от всички „благинки”, които са му на една ръка разстояние. Разбира се не и без съдействието на „Бороспорт”, който сигурява безплатни сезонни карти, което е серизно облекчение в иначе този труден и скъп спорт.

Пази се борче идва скиорче

И както обикнивенно се случва, точно, когато си набрал най-голяма инерция и си мислиш, че нищо не е в състояние да ти поречи, точно в този момент се появява някое препъни камъче. Така преди около 2 години „Бороспорт” създава свой собствен ски клуб – СК „Боровец” и успява чрез по-примамливи условия да придърпа към себе си най-добрите и вече подготвени в годините състезатели, както и двама от треньорите. Това е преломен момент за клуба, нещо градено с години се изпарява за миг. Но конкурентната среда е такава. Положителното е, че се появява трети клуб, където все пак децата могат да се научат да карат ски. И треньорите приятелски се разделят със своите състезатели. А за СК „Чамкория” всичко започва от начало. Загубват резултатите си, защото всички деца с медали се пренасочват, дори тези от подготвителната група. Клубът преживява криза откъм успехи.

Ски – клуб „Чамкория” е и единственият клуб, който има подготвителна група на деца до 5-ти клас. Днес техният брой е 42. Като към клуба има още 6 деца, които са 6-8 клас, 4-ма юноши и 2-ма състезатели в най-голямата група.

„Самият град Самоков е център на белите спортове, ание нямаме национални състезатели в този спорт. Тръгнахм е с идеята да развиваме начинаещи, в тях е надеждата. Няма как един клуб да просперира ако няма начинаещи. В тях е цялата ни надежада. Само ние като клуб се занимаваме с тях, а останалите чакат на готово да вземат състезатели, които вече са подготвени. Това, според мен, не е редно”, казва треньорът Димитър Зографски.

Отговорността за най-малките скиорчета е най-голяма. Става въпрос за деца от начална възраст 5-6 години. Защото в ските е по-различно от другите спортове, където се чака детето да добие физическа сила, тук трябва да се започне възможно най-рано. „Колкото е по-малко детето, толкова по-добре. Тежък спорт е и ако стартираш от по-голям ще е само за удоволствие. Много е отговорно да имаш подготвителна група, трябва непрекъснато да следиш някое дете да не падне и да не се нарани. А когато ме питат, колко време отнема подготовката на едно дете, аз винаги цитирам най-добрия ски треньор Петър Попангелов – старши: „За да стане едно дете добър състезател са му необходими 13 години”, споделя Александър Марков.

„Стараем се да имаме резултати. Грижим се за децата като свои и гледаме да вървим напред. Спънки винаги ще има, това няма как да го променим. Като има желание всичко се постига”, допълва Мартин Мартинов.

Ските освен, че са хубав спорт за развиване на всички мускулни групи се оказва, че е и доста скъп. Противно на това, че са само зимен спорт подготовката на състезателите трябва да продължава целогодишно, както при другите спортове, с една основна разлика – тренировките са „на сухо” или до падането на следващия сняг.

„Ските като цяло са доста скъп спорт. Като започнем от лифт картите, които за дете за целия сезон са 800 лв., хубавото е, че тук вече имаме помощ от страна на  „Бороспорт” и те ни ги осигуряват безплатно както на децата, така и на треньорите. През тази година Федерацията се обърна с разбиране и пожелаха да екипират 4 от изявените ни деца, които са се явили в отделни състезания. Осигуриха им обувки, ски, каски и протектори. За останалите ние сме осигурили ски и гащеризони. Само едно зимно яке е около 250 лв, ските са около 300- 350 лв. Ако говорим за състезател, на него са му необходими поне 2 чифта ски”, смята Марков.

Тази година скиорите от СК „Чамкория” са с нови жълто – зелени екипи, това в момента чисто визуално ги отделя като тим по белите писти. А родителите месечно отделят по 50 лв. членски внос, което прави около 600 лв на година. Като треньорите подчертават, че тази сума отново по един или друг начин се връща при детето.

„Само нашият клуб поема гащеризоните на състезателите. Навсякъде в България всички състезатели сами си ги купуват. Ние желаем да направим нещо за тези деца, стараем се. Общината помага колкото може… Тази година ни дадоха по 20 лв. на дете за година. Попитах какво точно да купим за децата”, споделя Димитър Зографски.

Истината е, че зимните спортове остават сякаш ощетени от финансова гледна точка, защото Общината взема под крилото си само няколко спорта и от големите заделени суми за зимните спортове остават трохите. И така е всяка година. А тези млади надежди скиори и треньори също се нуждаят от собствена база да тренират извън пистите. Защото за тях силните месеци със снеговалежи се броят на пръстите на едната ръка, а за да се „отгледа” добър състезател е необходимо постоянство. Последните няколко години СК „Чамкория” си дели зала с леката атлетика. Закупени са батут и големи топки за баланс.

„При нас е немислимо и медал да вземеш на Държавно първенство, ако не ходиш на лагери по чужбина. Нашите деца са на ски до 15 април, докато са им картите и на сняг стъпваме на 15 декември. А през останалото време другите деца не губят този контакт със снега, което е много важно”, споделя Марков.

Освен подготовката и материалната база, както и финансовата част, клубът има желание за една щатна бройка към Община Самоков. Това също би било в помощ, предвид факта, че тези треньори възпитават бъдещи медалисти. Отделен е въросът, че тези над 40 деца са откъснати за определено време от интернет и телевизор, за да правят нещо далече по- смислено – да се учат на спорт и дисциплина. А интересът към зимните спортове не стихва. Създадена е и една група от 10-тина деца от село Говедарци.

И въпреки трудностите, клубът не се отказва и продължава да пише нови и нови истории по заснежените писти. А любовта към спорта не затихва, а става по-силна в доказателство на това, че все пак сме „бялата порта на Рила” и трябва да го доказваме.

„По-често в България слушаме вайкания, че нищо не става, нищо добро не се случва. Ние сме по-скоро пример, че и хубави неща могат да се случват даже и в Самоков. Въпреки икономическата криза ни има вече 12 години и показваме добър пример за взаимодействие между търговската фирма “Бороспорт”, общината и държавата. Продължаме традицията на ските в Самоков и Боровец. Не сме комерсиални. Състезаваме се, но не се бием. Какво правим може да се види всеки ден по пистите на Боровец. Жълто-зелената “змия” по пистите тази година сме ние. Близо 40 деца и трима треньори и много помощник треньори-родители. Учим децата на труд, лишения и поемане на разумни рискове. Учим ги на благодарност към треньорите и спонсорите. Това винаги ще им бъде полезно като пораснат, нали? Създаваме условия за съвместен семеен живот извън дома – при нас има събрани по три поколения от няколко скиорски самоковски семейства.

По-голямата тема е колко деца и младежи от Самоков ще тренират организирано ски, колко скиори ще “произвежда” община Самоков годишно? 20-50-100-300 ? Ако хората в община Самоков си отговорят на този въпрос всичко останало ще се нареди лесно – с клубовете , с треньорите, с лифтовете и пистите” – каза за финал учредителят и председател на УС СК „Чамкория” Мирослав Севлиевски.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close