Спорт

СК „БороБорд” правят свои пътеки към върха. Безкрайната свобода на зимните спортове

borobord1Зад създаването на всеки един клуб, независимо с каква насоченост е, стои инициативността на една личност или група хора, обединени от общи интереси и отправили поглед в една и съща посока. Хора – идеалисти, които са готови ако няма път сами да създадат такъв. В Самоков, познат още като град на белите спортове, намиращ се в непосредствена близост до курорт със световно значение Боровец няма как да не говорим за екстремни зимни спортове и за добри скиори и спортисти. Освен ските обаче има възможност за практикуване и на един спорт, който дава още повече свобода на движението, става въпрос за сноуборда.

Клуб „Бороборд” е един от най-младите клубове в общината, но за краткото време на своето съществуване успява да привлече общественото внимание с прогресиращите си състезатели и поредицата от призови места. Оказва се, че този клуб успява да създаде един изключително потенциален и многообещаващ отбор в атрактивните дисциплини на сноуборда. 3

Историята на „БороБорд”, започва да се пише преди около 6 години от трима любители на зимните спортове, които усещат, че тук има възможност да се реализира подобен спортен клуб. „Виновниците” са Илиян Караджинов и братята Христо и Константин Ахтаподови. Нещата за тях започват много по-рано във времето. Още през далечната 1992 година, с навлизането на първите сноубордове в Боровец, Илиян Караджинов, който тогава е ски учител остава впечатлен от спецификата на този екстремен спорт, който до този момент няма традиции в региона. Малко по-късно Христо Ахтаподов се отдава на детайлите и трудностите на този сноуборда, което определено подпомага следващата им обща дейност, още повече че той е съумял да види как се случват нещата в един от най-добрите зимни курорти – Вейл, САЩ.

Така нещата се подреждат сами и през 2008 година Христо се завръща на родна почва и с огромното желание да предаде наученото именно тук, на нашите деца. Съвместо с дългогодишния опит на своя колега Илиян Караджинов и с брат си Константин тримата се заемат да създат клуб в Самоков по сноуборд, водени изцяло от многообразието на зимните спортове и общата им страст към тях. Спокойно можем да заключим, че за тях една мечта вече е минала в графа- реализирани.

Всяко начало е трудно, още повече, когато имаш желанието да си новатор. А зимните спортове са и доста скъпи. Тримата треньори притежават нужния опит, знания и наблюдения в спорта. Започват с малка група деца, във възрастовата граница между 4-12 години. Като при по-малките залагат на игровия принцип на обучение. С времето набират скорост и децата сами започват да ги търсят и да проявяват желание да карат сноуборд. Самите те споделят, че никога не са имали практика да минават по училищата и да подканят децата да спортуват, обичайна практика при други масови спортове. Процесът при тях тече по обратен ред – децата сами ги намират. И така е някак по-истинско.

И така за тези няколко години клубът постепенно се разраства и в момента в него тренират около 26 деца, от тях 7 момичета, разделени в различни възрастови групи. Спортен клуб „БороБорд” Самоков е официален член на БФС и е вписан в регистъра на общинските клубове на Община Самоков през 2010 година. Още от от самия си старт дават заявка, че ще гонят високи спортни успехи, като още първия сезон младите членове на клуба участват във всички сноуборд състезания.

Илиян, Христо и Константин се чувстват много горди от постиженията на децата, които имат добри спортни резултат във всички възрастови групи и си разменят медалите помежду си. Щастливи са от факта, че състезателите им са обединени под общия признак на любовта си към спорта, която възпитава в тях от ранна детска възраст силни личностни качества и отношение към планината и нейното опазване. Трудностите от всякакъв характер, които са неизменна и съпътстваща част от живота, незвисимо в каквато и да било сфера бързо се забравят, когато треньорите видят усмивките на децата, устремили се към планината и безкрайните писти. Това дава смисъл на цялото усилие и труд на треньорите.

За момента спортен клуб „БороБорд Самоков” е единствен по рода си, насочен към алпийските дисциплини и характерния за сноуборда свободен стил. Клубът се радва на интерес и през годините набира популярност най-вече сега, когато една от 5-те дисциплини в сноуборда – slopestyle – става олимпийска. 5

Състезателите имат възможност да излизат извън страната, което си е една сериозна мотивация. По този начин, както споделят треньорите, нашите деца имат възможност да видят как се случват нещата навън, да се съревновават. Това е основна доминанта в спорта, само така се разбира кой на какво ниво е и докъде е достигнал техниката си.

Тренировките на състезателите са целогодишни, целящи да се развиват техните физически и технически умения, за да показват добри резултати. Затова няма да е никак странно ако видите през лятото една група млади хора в близост до рампите на центъра – това са те – карат скейтбордове и се забавляват. В същото време споделят много неща помежду си – интерес към спорта, техники, екстремни движения, свободно време и най-вече приятелство.

Илиян Караджинов, Христо и Константин Ахтаподови се стремят да дават максималното от себе си, за да може тези деца да станат завършени състезатели. Опитват се да популяризират спорта, като им дават поле за изява не само в пределите на страната ни. Те споделят общото си виждане, че през годините нещата се движат в правилната посока, условията за каране са значително по-добри в сравнение с началото, „Бороспорт” им подпомага чрез лифт карти и лесен достъп до пистите, а основните им спонсори им осигуряват добра екипировка. Това е от водещо значение за всеки един клуб.

Успели са да направят и един кратък филм под името „The progression games”,в който показват как тренират и се забавляват, както и различни трикове и техники. И не на последно място свободата, която им дава този спорт – те, белите писти и безкрайността на въображението.

За това, че тримата треньори са си свършили добре работата показват и разговорите с техните деца, за които карането на сноуборд се е превърнало в неизменна част от живота им и в начин на мислене.

Децата….

Петър Гьошарков е един от първите, които се запознава със спорта, техниките и клуба още от самото начало благодарение на един от треньорите, негов вуйчо, Илиян Караджинов. И така вече 6 години е част от голямото семейство на „БороБорд” и от Националния отбор.

Защо избра точно този спорт?

От малък спортувам, преди това бях част от друг клуб. Но след като моят вуйчо, заедно с другите двама треньори, създадоха „БороБорд” беше съвсем нормално да се преместя и да опитам, за да разбера дали ми харесва. И така се запалих по този спорт.

Какво за теб е сноубордът?

Спокойно мога да кажа, без да преувеличавам, че е начин на живот. До такава степен съм пристрастен, ежедневно смисля за него. Имам си някакви цели, свързани със сноуборда и си ги гоня.

Какви са твоите постижения в спорта?

За миналия сезон мога да кажа, че в дисциплината „Паралелен гигантски слалом” и „Паралелен слалом” за юноши, станах първи. Имах и участия извън България, в Детско-юношеската олимпиада, която се проведе в Брашов, Румъния. Там взех 11-о място в дисциплината „сноуборд крос”. Според мен добро беше представянето ми и на Европейската купа в Осогово миналия сезон, където се класирах 7-и. Колко време отделяш за трениране?

Колко време отделяш за трениране?

Винаги, когато имам възможност тренирам, т.е през цялото време. Спортът всъщност ми е приоритет. Вече съм в националния отбор и нещата са още по-сериозни. Трябва да се отдадеш на това, което правиш, за да си добър и да показваш високи резултати. Но въпреки това се старая да съчетавам учене и спорт. Няма как и двете са важни.

Спомена за целите. В този смисъл какви цели си поставяш в спорта и коя е крайната?

Този сезон съм си поставил няколко цели. Първата е ако мога да се класирам в топ 10 на Европейската купа, а другата е топ 10 в Юношеското световно първенство, което ще се проведе в Италия, тъй като ми е последна година като юноша. Крайната цел за мен са Олимпийските игри през 2018 година.

На кого би искал да благодариш?

Благодаря на моите треньори и на семейството ми за всичко, което са ми дали през годините. Няма как да не благодаря и на отбора, че сме заедно и тренираме по начина, по който ни харесва и се чувстваме добре.

————————————————————-

Михаела Варошкина е едно от седемте момичета, част от ектремния клуб „БороБорд”. Няколко сезона тя тренира в клуба и се надява и вярва в успеха.

От колко време си част от клуба?

Това ще ми е трети сезон.

Понеже си момиче няма как да не те попитам дали разделяш спортовете на мъжки и женски?

Не мисля, че такова разделение е необходимо. Според мен момичетата могат също да бъдат добри във всякакъв вид спортове и това е доказано. Същото нещо се отнася за карането на скейтборд или сноуборд.

Защо избра точно сноуборда?

Почти всичко съм пробвала като спортове. Но се спрях на сноуборда, защото най-много ми допадна. Първоначално се колебаех дали наистина да пробвам. После моята приятелка Димона се записа и реших и аз заедно с еня да отида и така вече трети сезон.
4

Какво е за теб сноубордът?

В момента ангажира почти цялото ми време, което означава, че е доста важно нещо. Има възпитателен ефект.

Какви постижения имаш в спорта?

Миналата година на Републиканските слаломи станах втора. Участвах и на Европейското за жени.

Какви са личните ти цели в спорта? Какво искаш да постигнеш?

Тази година искам да стана републиканска, а що се отнася до бъдещето ми се иска да се развивам в спорта и да израствам все повече. Времето ще покаже дали това ще бъде факт.

Колко време отделяш на тренировките?

Цялото ми свободно време го отделям предимно на това. Интересно ми е. Съвместявам ученето и спорта и смятам, че за момента нещата ми се получават доста добре.

На кого искаш да благодариш?

На треньорите за времето, което отделят специално за нас и за усилията, които влагат. И на родителите ми, които помагат с каквото могат.

—————————————————————

Кристиян Големинов е единственият скиор в отбора, който също е запленен от свободата на стила и начина на изразяването му.

Ти си единственият скиор в отбора. Как се случи така, че си в клуба по сноуборд?

Да така е, аз съм единственият скиор. Опитах се да привлека още, но не се получи. От малък карам ски. Истината е, че баща ми и дядо ми са много добри скиори. И аз тръгнах по техните стъпки. В началото карах само по пистите и правих по-прости неща. Стана ми скучно и имаше един период от около 4 години не бях карал ски и не се бях качвал на Боровец. В това време се срещнах с вуйчото на Пепо, Илиян Караджинов, който е треньор на „БороБорд” и той тогава ми обясни за свободния стил в карането на ските. И реших да опитам. Така вече трети сезон съм в клуба.

Каква е принципната разлика между ските и сноуборда според теб?

Разликата е в броя на платформите, едното има две, а другото една. Реалната разлика е в триковете. Иначе и двете са зимни спортове.

Какви са твоите постижения в клуба по сноуборд?

Постижения много нямам, защото миналата година получих травма и скъсах предна кръсна връзка и минискус. Наложи ми се да почивам. Иначе имам първо място на Borovets Open.

Колко време отделяш за трениране?

Доста време отделям, но гледам да го балансирам с и училището, защото и това е важно. Аз не съм сигурен дали ще мога да вляза в национален отбор и да се реализирам подобаващо в спорта и трябва да имам резервен план.

Какви са целите ти в спорта?

Сега просто да се подобря, защото в момента няма национален отбор по ски и не мога да се развивам добре в тази насока. Ако ми потръгнат нещата, бих отишъл да уча в чужбина и да се се развивам по-добре в ските. Крайната ми цел е да отида на едно от по-големите ски състезания и да се запозная с по-добрите състезатели.

На кого искаш да благодариш?

На треньорите за това, че ни тренират толкова отдадено и старателно, на родителите ми, защото ме подкрепят. И на отбора, защото с тях всичко е много по-лесно.

————————————————————————————————-

Симеон Митрев тренира сноуборд почти от самото начало на създаването на клуба и може да се каже, че той и Петър Гьошарков са от първите състезатели на „БороБорд”.

Попитах и другите, няма как да не те питам и теб – защо точно сноуборд реши да тренираш?

Преди съм тренирал и други спортове, но много бързо ми омръзваше. Не ми се задържаше вниманието. Един ден баща ми ми предложи да се запиша на сноуборд, да отида и дя видя как се случват нещата. Тогава много харесах хората, които практикуват този спорт, бяха по-различни и интересни за мен. Когато стъпихме на пистите много ми хареса усещането, почувствах се в свой води.

Какво е за теб сноубордът с няколко думи?

Определено е начин на живот и начин на мислене. Сега, където и да отида, или откъдето и да минавам- само мисля къде е подходящо място за каране.

Знам, че имаш доста постижения в спорта, изброй една част.

Участвал съм на много състезания в и извън страната. До миналата година бях в категорията на децата и на почти всички състезания взех първи места. Ходих на Световно в Турция, на което станах 31-ви.

Какви са твоите лични цели, които гониш в спорта?

Основната ми цел е да се развивам и да стана добър сноубордист, това ми е мечтата. Искам да стана най-добрият. И като се замисля ми се иска да участвам на Олимпиадата.

На кого искаш да изкажеш своите благодарности?

На първо място на семейството ми за подкрепата. След това на треньорите, които не спират да ни тренират и да полагат усилия да се развиваме, както и на приятелите ми, с които споделяме това яко нещо. И не на последно място на спонсорите, които улесняват родителите ни.

Спортен клуб „БороБорд” продължава по своя път, на треньорите и състезателите предстои нов зимен сезон, изпълнен с нови предизвикателства. Като едно от първите събития е официланото откриване на зимния сезон на 14.12.13 година в Боровец, където децата са подготвили демонстрация на техните умения. А всеки желаещ може да опита от екстремния вкус на този зимен спорт. Състезателите се чувстват подготвени и се надяват на много нови успехи и медали и не на последно място още по-добри условия за каране, за да прогресира клубът, който е пълен със самоковски таланти.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close