Самоков

Ски-сезонът в Боровец продължава

Ски – сезонът в Боровец започна рано и днес – 80 дни по-късно, планината продължава да посреща любителите на зимните приключения с много сняг, слънце, добре обработени писти и снежни върхове, достъпни за всеки!

А недостижими върхове няма! Това показаха сдружение “Към върха” с подкрепата на Планинска спасителна служба (ПСС), “Бороспорт” и Национален парк “Рила” на 27-и февруари като изкачиха връх Мусала с момче от първия Баскетболен клуб за хора с увреждания „София-Балкан”. Това беше поредната прекрасна инициатива на организацията, отдадена да помага на деца и младежи в неравностойно положение да изживеят уникалните емоции, които поражда срещата с планината. Гледайте моменти от качването до връх Мусала на страницата на “Към Върха”.

През изминалите месеци Боровец даде възможност на много деца от региона да се докоснат до магията на снежната планина, а инициативите за насърчаване на развитието на белите спортове сред най-малките продължава. Така благодарение на новосъздадената фондация “Петър Попангелов и приятели за Боровец” се проведоха няколко ски състезания, отворени за всички деца от региона. На 13 – и март предстои и първото от ежегодните състезания по гигантски слалом за деца “Мемориал на шампионите“, посветено на големите скиори от близкото и далечното минало на легендарната Самоковска школа.

За пета поредна година на 6-ти март в Боровец стартира и програмата „Научи се да караш ски”, която ще даде възможност на деца от I-ви до IV-ти клас да направят своите първи стъпки в ските. Тази година за три седмици в Боровец ще се включат общо 350 деца от 8 училища от Самоков и региона. Малчуганите ще бъдат разпределени в групи, като обучението на всяка група ще продължава 4 дни по 5 часа на ден. В края на всеки четиридневен период ще се организира състезание, от което ще се излъчат 10 победители – 5 момичета и 5 момчета.  Всички победители от седмичните прояви ще премерят сили във финалното състезание, което ще сложи и края на тазгодишното издание на програмата. Инициативата „Научи се да караш ски” се провежда от БФСки за девета поредна година със съдействието на Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката и ски центровете Боровец, Витоша, Пампорово, Парк Родопи, Банско, Беклемето и Осогово.

Зимният сезон продължава с пълна сила и за всички любители на екстремните усещания! Тази година “Бороспорт” посреща всички фрийстайл скиори и сноубордисти с два парка – Сноу Парк Бороспорт пред хотел “Рила” и новия Фемили парк в горната част на писта “Попангелов”, подходящ за всеки член от семейството.  А за тези, които искат да усетят тръпката от истинската свобода в планината, “Бороспорт” предлага и 9 ски-туринг маршрута с различни степени на трудност с водач в алпийската зона на Рила.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close