РегионалниСпортСпорт

Скейтбордистът Михаил Минков от клуб „Бороборд”- републикански шампион на пул в Царево

Възродена скейтборд федерация и шампионски карачи с марка „Бороборд“ завладяха скейт общността на България.
Скейтбордистите на “Бороборд” се завърнаха с отлични успехи в дисциплината пул, от първи кръг на държавното първенство, с името Black Sea Tour 2018. Състезанието се проведе на 7 и 8 юли в Царево, на съоръжението xChallenge, в два поредни състезателни дни.
На мини рампата в къмпинг „Градина” Михаил Минков се класира на четвърто място, Симеон Чалъков стана шести, а Кристиян Крумов стана осми. В най-малката група Иван Ахтаподов завоюва среброто, със второто си място.
Във втория шампионатен ден в Царево Михаил Минков стана първият републикански шампион в пул дисциплината, което му донесе голямата награда – едногодишно спонсорство от магазини за спортни стоки „Контрабанда”. То се изразява в десет дъски, една машинка, две колелца и 6 чифта кецове. Симеон Чалъков завърши четвърти, като малко не му достигна да грабне бронза. Кристиян Крумов стана седми. При момчетата до 10 години синът на треньора Христо Ахтаподов – Иван стана трети. В мъжката категория Симеон Митрев се класира четвърти, като и тук малшансът го лиши от почетното трето място. Той спечели приза Best trick и получи специална награда. Михаил Минков, Симеон Митрев и Кристиян Крумов са възпитаници на СУ „Никола Велчев”, в дисциплина „Сноуборд”.
“Михаил Минков показа сериозно израстване само в рамките на една година и успя да победи силни школи в лицето на Варна, Бургас, София и Добрич. Самоков се прочу сериозно на морето. Нашата амбиция е да направим градски шампионат с идеята да привлечем още деца. Причините са ясни – скейтбордът е вече олимпийски спорт и имаме шампион от Самоков”, заяви за “Самоков 365” треньорът Христо Ахтаподов.
Предстоят още две градски състезания и финал на националното първенство на пуул в Самоков през втората половина на месец септември.
След сериозните промени, които настъпиха в скейтборд федерацията през есента на 2017, скейтклубовете вече имат по-голяма увереност и спокойствие, да работят в развитието на своите таланти и изявите им на родна и международна сцена. В самия орган са създадени специални екипи, следящи развитието на клубовете, както и съдийски екипи и членове. От миналата година клуб „Бороборд“ е сред постоянните членове на скейтборд федерацията. Две ще бъдат дисциплините, които ще се развиват и на национално и на местно ниво в скейта – стрийт и пул.
“Мисля че най-малката ни група ще бъде най-добрата. Децата до 10 – годишна възраст са най-добрите в Самоков към настоящия момент. Както доминираме в сноуборда, така ще доминираме и в скейта, защото имаме 6-7 деца, които карат по-добре от тези спечелили първите места вчера. На финалите през есента ще покажем какво можем и мисля че доминацията ще бъде наша”, допълни в заключение треньорът на “Бороборд”.
Наставникът отново отправи апел към Община Самоков за изграждане и монтаж на заграждения на съоръжението в парк “Крайискърец”, с цел да се използват по предназначение и за безопасността на всички малки деца и посетители на парка.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close