Спорт

Синтия-Мари Ангелова: „За да успееш, трябва да си решителен“

 

Мария Галчева

синтия3Тази седмица ще  завием в тематиката и ще се пренесем на спортна тема. Малко странно идва, нали, като имате предвид, че спортът не е моята силна страна, даже никаква страна не ми е. И не обичам да се занимавам с него. Но тези момичета ме провокираха много – става дума за отбора по спортна аеробика. Грациите, златните момичета, машината за медали, както и да ги наречете, няма да се се объркате.

Първото ми впечатление за тях беше свързано с това колко решително се заявиха те пред града, давайки заявка за това, че нямат намерение да си губят времето, а ще работят здраво, заедно с треньорите си Калоян и Дияна. И започнаха да разбиват конкуренцията си – не само национална, а и международна. Определено това да си спортист изисква комплекс задължителни качества, но трябва и душа.

В следващите броеве ще ви разкажа за тези златни и амбициозни деца. Те не се поколебаха нито за миг да направят аеробиката желан спорт и да запалят много деца по него – красноречиво за това говори фактът, че залата за тренировки се пръска по шевовете. Това е истинското доказателство за неуморната работа и всеотдайност на треньорите.

Смело мога да кажа, че това е отборът, който е бил на най-много международни състезания и винаги се е отчитал с постижения, които ние, медиите, сме съобщавали. Това е единственият спортен клуб, който от няколко години прави свое собствено шоу непосредствено преди коледните празници и състезатели показват най-успешните си съчетания пред родители, приятели и свои фенове.

Синтия-Мари Ангелова е емблематичен представител на клуба. С нея реших да започна поредицата. Ако ме питате има ли конкретна причина – няма. Искам в тези интервюта да успея да ви покажа тези момичета в реалния им живот, с реалните им размисли, емоции и желания. Защото преди да бъдат спортисти, те са преди всичко нормални човешки същества с техните стремежи и амбиции.

Първото си състезание помни, въпреки че тогава е била само на 8 години. Началото на един шампион никога не е лесно и се запечатва за цял живот, но няма как да бъде по-различно, когато знаеш, че за успехи си заплатил с жестока дисциплина и тренировки.  С част от времето, определенено за теб самия.

Самоков може само да се гордее с техните успехи. Толкова малък град, а епицентър на таланти в много области. Гордост, която е в състояние да опровергае всички злини, с които иначе сме „известни“.

Какво е началото на пътя на един шампион?

Началото на пътя на един шампион са тежките тренировки, постоянството, търпението и неугасващият пламък на една мечта. Поемеш ли по този път, ти избираш да бъдеш непоклатим, защото само хората,  стъпили здраво на земята, успяват да се издигат и да сбъдват мечтите си. Всеки среща трудности по пътя, но само този, който успее да премине през това, което животът му поднася, е истински победител. Ние избираме ходовете си и с всеки нов ден решаваме дали ще бъдем стъпка по-напред до мечтата си или просто ще изберем да се отдръпнем назад. Въпрос на избор и характер – колко силно го желаеш и какво би дал, за да го имаш.

 

Кой за първи път те заведе в залата, как се запали?

 

синтия6Човекът, който ме заведе в залата беше майка ми. Винаги съм се интересувала от гимнастика. Още от ранна възраст бях запалена. Преди да започна със спортна аеробика бях състезател по художествена гимнастика, но поради това, че трябваше да пътувам почти всеки ден до София, за да тренирам,  родителите ми ме спряха. След няколко месеца разбрахме, че се формира клуб по аеробика в Самоков и родителите ми ме записаха. Влюбих се в спорта, защото е свързан с гимнастиката и с времето спортната аеробика се превърна в част от мен, по-голямата част от времето си го прекарвам в залата.

 

Спомняш ли първото си състезание? А първият медал – кога и къде?

Спомням първото си състезание сякаш беше вчера, бях на 8 годинки – времето лети с огромна скорост! Спечелих първите си медали през 2013 година в Словакия – един златен и един бронзов.

 

Няма начин да не те попитам за това – ти си спортист, а това означава дисциплина и тренировки. От кое се лиши в името на това да си успешен спортист?

 

Аз сама избрах да се отдам на спорта и реших да инвестирам времето си в себе си, в това да стана човекът, който съм в момента. Има лишения, но в никакъв случай не съжалявам за избора си-обичам това, което правя! Разбира се, че ми е трудно да съчетавам училище със спорт, но се радвам, че успявам да го правя и се справям добре и в двете. Въпреки усилените тренировки се опитвам да намирам време за всичко, като за приятелите ми и семейството ми-те са ми огромна ценност, която също не бива да оставям на заден план. Всичко друго, като постоянни забавления може да почака – в момента това не е от голямо значение за мен.

 

Как приемат околните твоите успехи и по какъв начин ти сама за себе си възприемаш успехите си?

Смятам, че хората се радват, когато видят, че някои има желанието да постигне нещо и успява. Аз съм щастлива с това, което постигам до момента, но знам че винаги може повече.Човек става по-добър и по-добър, когато изисква от себе си повече.

 

А когато не успееш да се направиш добро класиране – как се чувстваш, какво искаш в такъв момент?

Има моменти, в които нещата не се получават по начина, по който сме искали, но не смятам, че това трябва да ни обезкуражава. Напротив, единствено трябва да ни стимулира. Всичко се случва, просто продължаваш да работиш по-усилено, за да може следващият път да покажеш, че заслужаваш да си на стълбичката.

 

Синтия-Мари в свободното си време – какво обичаш да правиш?

В малкото си свободно време обичам да чета книги, да слушам музика, да излизам с приятели.

 

Кои са твоите опорни точки?

Има много хора, които ме подкрепят и ми помагат да вървя напред по един или по друг начин, за което съм много благодарна. Това са семейството, приятелите ми, треньорите ми. Но освен това, за да успееш е нужно и сам да си повярваш, че може да го направиш-да бъдеш решителен.синтия4

Как виждаш себе си занапред/ Искаш ли спортна кариера или ще правиш завой?

За в бъдеще имам много опции, ще видим какво ще правя, все още не съм решила.Но в  момента съм се съсредоточила изцяло върху предстоящото ми Световно, което ще бъде проведено в Южна Корея и гимназиадата ми в Турция, където аз и моите партньори -Анита Гаврилова и Ангел Казаков ще представим България.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close