Бизнес

Синдикатите искат нови минимална заплата от 2015 г.

PariАнелия Балабанова

КНСБ настоява минималната работна заплата да стане 400 лева от началото на 2015-та година, а връщането на данък общ доход в края на годината да се разшири до по-висока граница от сегашните 340 лева.Това предложение е в процес на обсъждане, но още в зародиш се появиха противоречиви коментари относно идеята. Тя изглежда доста резонна в предвид факта, че броят на домакинствата, които живеят в крайна бедност – с доход под 211 лева на член от семейството, непрекъснато се увеличава. Данните показват, че с доход до минималната заплата на член от домакинството живеят близо 60% от българите. Около 560 лева на човек са били нужни през второто тримесечие на годината за посрещане на нормалните потребности от страна на домакинствата, което е с около 0.6 процента по-ниско в сравнение с първите три месеца на 2014 г. Това обаче не би трябвало да звучи успокояващо заради увеличената цена на тока и очакваното поскъпване на основни храни заради лошата земеделска година.

Всеки изминал ден ни приближава към зимата. Това е традиционно тежък период за българските семейства заради нарастващите разходи за отопление, около многобройните празници и т.н. Продънените джобове на нашенеца изтъняват още повече около 15 септември – първия учебен ден и приготвянето на зимнина, което се прави всяка есен.

От КНСБ настояват за вдигане на минималната заплата на 400 лева, за да бъде около 50 процента от средната за страната, както и за разширяване на действието на данъчния кредит в облагането на доходите, договорен с бившето правителство. Факт е, че продължава да се увеличава разликата между най-ниската и най-високата заплата у нас, която вече е 5.7 пъти, както и това, че страната ни остава на последно място по разходи за труд и по покупателна способност сред еврочленките.

Сегашното служебно правителство едва ли ще предприеме такава сериозна крачка, каквато е промяната на минималната работна заплата. Ще се наложи да изчакаме края на годината, когато се приема бюджетът за 2015, за да разберем окончателно дали ще се оправдаят тези първоначални очаквания. Това е една от важните задачи пред бъдещото ново правителство. Известно е, че с МРЗ, която в момента е 340 лева са обвързани и редица други плащания. Въпрос на правилни разчети е те да бъдат осъществени, както и евентуално повишение на минималното възнаграждение, което работниците и служителите получават.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close