ОбществоРегионални

Синагогата вече официално е собственост на Община Самоков

С решение на Консисторията на Организацията на евреите в България “Шалом” и след решение на Общинския съвет на Община Самоков, нa 26 април, председателят на ОЕБ “Шалом” д-р Александър Оскар и кметът на Община Самоков Владимир Георгиев, официално подписаха документите по прехвърляне на собствеността на синагогата на общината. То става при условие изпълнението на проект за реставрация на сградата в първоначалния й вид, която впоследствие ще функционира като културен център.

Синагогата в Самоков, строена по планове на Бейт Амикдаш, Храма в Йерусалим, е завършена през 1861 година. В исторически план тя маркира местоположението на еврейската махала през XIX и първата половина на XX в. в града. Разполагала е с голям молитвен салон, както и с балкони за дамите. Овалните стенописни платна с флорални мотиви и пейзажът в олтарната ниша са свидетелство за общия художествен вкус, който витае в Самоков през 19 век. Отвън синагогата също била изписана, a над входната й врата взидали мраморна плоча – паметник с имената на най-изтъкнатите дарители: Йеруда, Гавриел, Авраам Арие и семейство Коен.

Последните представители на еврейската общност в Самоков напускат окончателно града през 50-те години на XX в., когато се изселват в новосъздадената Държава Израел. През 1962 година Институтът за паметници на културата при Министерство на просветата и културата започнали нейната реставрация и консервация като един от най-интересните възрожденски паметници в града. След един пожар, повторна реставрация и набези на крадци, в момента синагогата е в повече от критично състояние.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close