ОбществоРегионални

Символично начало за санирането на още три блока и осем къщи

Самоков 365

В петък /5-ти октомври/ беше поставено  символично начало по един от проектите за внедряване на мерки за енергийна ефективност, за които Община Самоков спечели финансиране по ОП „Региони в растеж”. Той включва трите блока на улица „Абаджийска” /на пазара/ и още осем многофамилни къщи.

На церемонията кметът Владимир Георгиев изрази задоволството си, че Община Самоков успя да спечели проекти по оперативната програма, благодарение на които ще се подобри енергийната ефективност в блокове и къщи в града. Градоначалникът изрази надежда, че ще се отпуснат допълнително средства по програми, за да имат възможност още жилищни сгради да бъдат санирани. Предвид дългата зима в нашия планински район, чрез реализацията на проектите ще се постигне, не само значителен икономически ефект за гражданите, но и по-голям комфорт на жилищни и обществени сгради. След кмета обръщение направи управителят на фирмата изпълнител „Верастрой” – Велин Велев, като се извини на живеещите в обектите, които ще се ремонтират за предстоящия дискомфорт. В същото време изрази надежда, че работата ще приключи експедитивно и до началото на зимата хората ще могат да се радват на подобрените условия в жилището си. Очаква се чрез реализацията на проекта да се осъществи рентабилна експлоатация на сградите.

Заложените строително-ремонтни дейности предвиждат внедряване на мерки за енергийна ефективност – саниране, смяна на дограма, изолация на покрив и подмяна на осветлението. Изискванията на европейската програма са при реализиране на мерките да се постигне енергоспестяване клас „С” или 60 % ефективност. Кметът Георгиев и г-н Велев направиха церемониално поставяне на „първа изолация” с асистенцията на работници от фирмата. Изпълнението на мерките ще допринесе за по-високо ниво на енергийната ефективност на сградите и намаляване на разходите за енергия, удължаване на жизнения цикъл и рентабилна експлоатация.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close