Общество

„Сили имам да се боря” търкаляха питки за здраве

Анна Манова

благовец2За трета поредна година Сдружение „Сили имам да се боря” организира събитие по повод Благовещение. Днес /25.03.16г./ двете инициаторки, наследили мисията на своята майка Ирина, Анита и Елица Симитичеви, бяха решили традиционното търкаляне на питки за здраве да се състои в Митрополитската църква.

Освещаване на приготвените питки направи отец Георги, който не скри вълнението си от това, че тази година домакин на събитието е църквата, където той служи. Той  пожела здраве и дълголетие на всички присъстващи. Много хубава програма бяха подготвили малките ученици от 2 в клас на НУ „Станислав Доспевски”, които бяха пременени в народни носии и съпроводени от техните учителки Даниела Йорданова и Весела Омерска. Първоначално те запалиха по свещичка за здраве, а след което с ентусиазъм чакаха момента да търкалят питките. Те бяха научили поверия, стихове, разказаха за етимологията на празника и за това какво се случва на него. Въпреки студения ден, децата стоплиха сърцата на присъстващите.

Анита и Елица благодариха на всички присъстващи и ги подканиха да търкалят традиционните питки по зелената трева на двора. Пожелаха си още много срещи и поводи за усмивки.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close