Регионални

„Сили имам да се боря” с благотворителен базар пред Галерията

Анна Манова

Сдружение „Сили имам да се боря” отново организираха благотворителен базар. Той се състоя на 17 август от 18:00 часа, във фоайето на Художествена галерия „Проф. Васил Захариев”.20160817_175532

Този път председателката на Сдружението Анита Симитчиева изненада присъстващите с изложба от дърворезби.  Пространството на фоайето беше изцяло преобразено от дървени фигури, маси със столчета, лъжици с лица и още много други неща, изработени от дърво, в които беше вдъхнат нов и различен живец. Автор на тези произведения е Спас Чальов. При представянето му пред самоковската аудитория Анита го описа така: „Имам усещането, че говоря с човек от друго измерение. Нещата, които този човек прави, са уникални. А тази вечер той е тук и част от средствата от закупените негови неща ще отиде като дарение за Сдружението”.

Спас Чальов  роден в село Горни Пасарел. През 1974 година се дипломира в Националната художествена академия, секция „Приложно изкуство – дърворезба”. И в продължение на 50 години твори основно в тази сферата. 20 години работи като моделиер, главен художник и председател на ТПК „Българско народно творчество”, гр. София. Автор е на вратите в църквите на Клисурския манастир край Банкя, както и на врата и иконостас в параклис „Св. Йоан Рилски” в гр. Пловдив. Негови проекти са реализирани в Министерство на отбраната, Министерство на културата, Министерство на външните работи, НДК, ритуални зали в Плевен, Ловеч, Разградска област. Той определи себе си като тясно свързан с района и пожела на пациентската организация на жени с онкологични заболявания победата над болестта да бъде тяхна.20160817_175818

„Тази година беше много трудна за нас, но доказваме, че имаме сили да се борим. Казвам година, защото ние я съизмерваме от октомври месец, когато се провеждат нашите, вече станали традиция, превантивни прегледи. До момента са прегледани към 150 жени, не повече от 10 са с усложнения. Предстоящият октомври ще бъдат извършвани прегледи с ехограф. Смея да твърдя, че здравната култура на самоковските жени се повишава. Няма по-добро нещо от навременната и превантивна профилактика. Важно е да мислим позитивно, да се преглеждаме 2 пъти в годината. Оттам нататък всичко е борба”, обясни Анита Симитчиева. Тя благодари за подкрепата от страна на кмета Георгиев и на зам.-кмета Люба Кленова.

Освен дърворезби на изложбата имаше още чаши с логото на Сдружението, декупажни предмети, изработени от жените на Сдружението, накити, книгоразделители, снимки, предоставени от Георги Големинов и картини. Всеки, които има желание да си закупи предмет и да стане дарител може да го направи до 24 август, до когато ще продължи изложбата.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close