Интервю

Силвия Стойчева: „Преференциалният вот е стъпка към промяна на системата”

s stoycheva Анелия Балабанова

Серията политически интервюта, които ви предлагаме продължава със Силвия Стойчева – председател на ОбС-Самоков. В годината на местния вот нерешените въпроси  изгряват в нова светлина. Забелязва се определено раздвижване сред политическата гилдия, което със сигурност е някакъв знак. Ще бъдат ли преодолени различията в  името на Самоков? Какво ни очаква през следващите месеци? Каква е оценката на свършеното до момента от самоковските управници? Все важни питания, на които търсим  отговори. Предлагаме ви гледната точка на Силвия  Стойчева.

 Г-жо Стойчева към края сме на мандата на този Общински съвет. Вие като председател как оценявате работата? Кои са важните неща, които свършихте  и за какво няма да ви стигне времето?

Надявам се да изпълним заложените цели в управлението на сегашното общинско ръководство. Макар и в края на мандата, остава почти една година. Това е доста време, в  което могат да се случат доста положителни неща за гражданите и Общината като цяло. Оценката ми за работата на Общинския съвет е добра. Успяхме да приемем  конкретни позиции по ключови въпроси, който бяха отлагани много дълго и считани за неудобни теми. Като пример бих посочила участието на Общината в определени дружества. В началото тези участия се разглеждаха като позитивни, но с течение на времето бяха натоварени с доста негативизъм и от страна на гражданите, а и самото усещане е такова. На общинските съветници, на кмета и на общинската администрация като цяло.

Има воля в тази насока. Вярно е, че не сме довършили докрай нещата, но все пак сме започнали и аз се надявам, че в рамките на този мандат ще успеем да излезем с ясна позиция относно участието на Общината в „Рила-Самоков 2004” АД  и по отношение на „Борико”. Знаете, Общината вече прекрати участието си в НАДАР.

Вие лично как виждате развитието на ситуацията с тези две дружества?

Нямам право да вземам еднолични решения и е важно какво ще бъде мнението на Общинския съвет, а и на кмета на Общината. Нашите позиции – на двата органа на местно самоуправление задължително трябва да съвпаднат, за да имаме добър резултат. Участието и в двете дружества е свързано с доста юридически ограничения. В този смисъл ако не бъде правилно премислено решението и добре обосновано, може да доведе до някакви негативни последици. Право на Общинския съвет да реши и на кмета да даде своето предложение за изхода от тази ситуация – дали ще бъде излизане от тези дружества или Общината по съдебен ред ще търси своите права.

Какво бихте очертали като Ваш приоритет през следващите няколко месеца?

Аз вече отбелязах един от основните приоритети – дружествата с общинско участие. При избора ми за председател на ОбС това беше едно от моите желания и съм удовлетворена, че получих необходимото разбиране и вече виждаме някакви положителни стъпки в тази посока. Другият, изключително важен момент от работата на Общинския съвет предстои да се случи само след около месец. Знаете, че през февруари ще обсъдим и приемем новия бюджет, който ще даде финансовите рамки и ресурси за реализиране политиката по отношение развитието на Община Самоков. Това са двата основни момента. На всяко заседание се появява и въпрос, който не е бил предварително планиран, но се оказва от съществено значение за гражданите и се разглежда.

Често чуваме критики, че в Общинския съвет няма ясно изразена опозиция и се гласува като един. Така ли е?

Трудно бих могла да говоря от името на целия Общински съвет. Знаете, че той е конструиран  по волята на гражданите на Самоков, които избраха представителите на отделните политически партии и граждански сдружения в Общинския съвет така, че няма ясно изразено мнозинство. Двете най-големи групи  – тези на БСП и ГЕРБ имат еднакъв брой съветници и това някак си не позволява да има ясно изразена опозиция във вид на политическо мнозинство. Съществува равновесие между тези политически сили, които на национално ниво са в ролята на управляващи и опозиция. Това, че гласуването се осъществява по този начин и че решенията се приемат с такова мнозинство означава, че председателят си е свършил добре работата /казано под формата на шега с чувство за хумор/, така че нямам притеснения. Освен това означава, че въпросите за обсъждане се поднасят по начин, премислен предварително, който не предизвиква напрежение и не води до крайни противопоставяния. Това би трябвало да радва хората, а не да ги притеснява. Нещата, които наблюдаваме в българския парламент по ли се харесват на гражданите? С безкрайните разправии, насаждането на омраза между политиците, невъзможността да се приемат важни решения поради агресивно отношение от представители на определени политически сили. Не съм привърженик на подобен начин на приемане и обсъждане на въпроси.

Често пъти самите съветници от БСП са на различно мнение? На какво се дължи това разминаване?

Това, че някои съветници имат различно мнение от общоприетото може само да ме радва. Колкото повече такива хора има в Общинския съвет – толкова по-добре за отделните групи и като цяло. Ние трябва да се стараем да гласуваме за мислещи хора. Такива, които могат да видят подводните камъни и в едно наглед добре структурирано решение.

Да се върнем отново на темата за изборите. Броени месеци ни делят от местния вот. Какви са ви очакванията за предизборната кампания?

Все още е рано да конкретизираме каква ще бъде дължината на листата със съветници от БСП и кои хора ще участват в нея. Това ще се случи след месец юли, ако някакво извънредно събитие не наложи по-рано да се определят кандидатите на партиите. Това важи за всички партии, не само за БСП, защото ние се съобразяваме със съответната хронограма на изборния процес в зависимост от датата, която ще бъде предложена от президента и утвърдена от Народното събрание като ден за провеждане на местните избори.

Кампанията, която наблюдавахме по време на изборите за европейски парламент, а и по време на парламентарните ме кара да си мисля, че и предстоящата ще бъде много ожесточена, с доста сериозни противопоставяния между отделните кандидати. Все пак се надявам, че този начин на диалог, който до момента сме осъществили в Общинския съвет няма да доведе до някакви изкривявания конкретно в Самоков. Мисля си, че голяма част от кандидатите и от партиите вече имат изградена политическа култура, начин на общуване помежду си и от тази гледна точка ще съумеем да проведем една интелигентна кампания. Един политик трябва да е готов за всичко.

Точно по време на парламентарните избори станахме свидетели на феномен – кандидати от една листа да излизат един срещу друг заради преференциалния вот. Това нормално ли е?

Аз не съм забелязал кандидати от една листа да излизат един срещу друг. Ние също водехме преференциална кампания в Самоков в полза на нашия кандидат. Това е съвсем логично.  Тогава, когато имаш свой представител в листата да използваш целия ресурс – партиен, организационен, личностен, човешки в негова подкрепа. Всичко зависи от организацията, от нагласата, от начина, по който се случват нещата. За мен този преференциален вот е една голяма стъпка към промяна на самата избирателна система.

Да, но не отменя купуването на гласове?

Купуването на гласове ще изчезне тогава, когато самите граждани и политици осъзнаят, че този много грозен порок на нашата българска политическа система води до изкривяване и на резултатите, и на начина на функциониране на самата власт. Промяната на избирателната система сама по себе си е един механизъм, който не би могъл да доведе до промяна в съзнанието на хората, защото политиците не са по-различни от тези, които ги избират и гласуват за тях. Аз лично съм била винаги негативно настроена към това явление и никога не съм го прилагала в своята практика на политик. Не мога да си представя как ще отида при някого и ще му кажа: „Ето тези 50 лева, за да гласуваш за мен”. Очевидно обаче за останалите това не е проблем и хората, които мислят като мен са в малцинство след като нещата не се променят и от двете страни.

На последната сесия за годината казахте, че какъвто и да е резултатът от изборите, всеки, който е бил част от този Общински съвет трябва да работи така, че да не се срамува след това и да застане с името си. Стоите ли за тези свои думи и от какво бяха провокирани?

Аз винаги казвам това, което мисля и това, в което съм убедена. Стоя зад всички свои думи и се надявам, че няма да разочаровам хората, които са ме подкрепили и с които работя, независимо от коя политическа партия са. Аз лично не се срамувам от нито едно решение, за което съм гласувала. Някои решения изглеждат спорни, не се одобряват от гражданите, но когато си на такава позиция, винаги се налага да се ангажираш с решаването на непопулярни въпроси.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close