Самоков

Силвия Стойчева: „Президентът трябва да поставя проблемите и да търси пътища за решаването им, да умее да води диалог”

 

Анна Манова

В деня на изборите намирам председателя на OбС silvia-stoi4evaна БСП – Самоков Силвия Стойчева тръгнала да гласува. Срещаме се непосредствено след като е направила своя избор в двора на ПТГ „Никола Вапцаров”. Към момента на провеждането на интервюто, около 9:30 часа тази сутрин,  изборният ден в 4-те секция на училището е стартирал нормално, в 7 часа. Наблюдатели и членове на комисии споделиха, че отчитат добра избирателна активност и почти всички дошли да упражнят правото си на вот са взели и бюлетина за референдума. Очакванията им са за още по-висока избирателна активност в по-късните часове на деня.tehnikuma

Със Силвия Стойчева разговаряме за избори 2016, за очаквания, надежди, за това каква трябва да е фигурата на петия държавен глава.

За какво гласувахте днес?

Гласувах за кандидатите за президент и вицепрезидент, които винаги съм подкрепяла в тази кампания, защото вярвам, че те са хората които биха могли да променят съдържанието на президентската институция, да я изпълнят с достойнство и ангажимент към хората. Убедена съм, че те ще бъдат истинските президент и вицепрезидент на България, нямам причина да не вярвам в техния успех.

Каква трябва да е фигурата на петия президент на България?

Трябва да бъде отговорен пред българските граждани, не само пред тези които са гласували за него, но и пред всички български граждани, които  живеят и в България и извън територията на страната. Той трябва да им вдъхва самочувствие, да не ги кара да се срамуват от това, че той е българският държавен глава. Защото в 5-годишния мандат на настоящия президент аз на няколко пъти съм се срамувала, че това е нашият държавен глава.

Какво е мястото на държавния глава в една парламентарна република, според Вас?

Мястото на държавния глава в една парламентарна република е строго определено в българската Конституция. Не е възможно той да излиза извън рамките на своите правомощия. И всеки такъв опит изглежда смешен. Виждали сме го същото назад през годините.

Не мислите ли, че функцията на президента е по-скоро представителна? Той не би могъл да бъде двигател на промени, които пряко засягат българския гражданин, като например повишаване на минималната работна заплата или за друг вид социални придобивки?

Да, това е факт. Но президентът би могъл да инициира много дискусии с различни неправителствени организации, с представители на  законодателната власт, с представители на изпълнителната власт и в рамките на един такъв сериозен форум може да се стигне до някаква идея и варианти, предложения. Това е неговата роля – да поставя проблема и да търси пътища за решаването му. А не да налага и да твърди, че може да промени нещо. Защото без министерски съвет и без народното събрание, без съдебната система няма как да се случат нещата и затова е много важно той да умее, според своите правомощия, да води този диалог и да получи резултат. Понякога този резултат се получава в края на мандата.

През ноември 2016 имаме над 20 кандидати за президентския стол. На какво се дължи това според Вас, как си го обяснявате?

Кандидатите за всеки един вид избори са много – и за президентски, и за парламентарни, и за местни. Аз не мога да си отговоря на този въпрос еднозначно, сигурно защото в нашата държава всеки смята, че разбира от всичко и това е единствената причина. Това не е най-важното.

Какво е Вашето мнение за електронното гласуване?

Електронното гласуване към днешна дата все още го няма въведено в нашата държава. И според мен то също би представлявало някакъв проблем, защото би могло да бъде манипулирано. Да гласуваш вкъщи по интернет с това състояние на информационните технологии – виждаме как се развиват различни сайтове, получаваме мейли, в които някой се опитва да открадне личните ти данни, каква е гаранцията, че няма това да се случи с този избор. Как ще бъда сигурна, че вотът, който давам, няма да е манипулиран. Аз не го отричам, но изпитвам съмнения. Още повече, че електронно гласуване в ЕС мисля, че го има само в Естония, те са много напред в това отношение.

А какво мислите за референдума?

Аз лично не гласувах за референдума, защото не одобрявам начина, по който беше иницииран, не одобрявам посланията, които бяха излъчени и самото набиране на подписите също. За мен това са хора, които злоупотребяват с едно телевизионно време, с което разполагат. Всеки с подобен ефир би могъл да инициира подобни неща. Нямаше никаква дискусия за това какви биха били последствията от единия или другия отговор, това ли са най-съществените въпроси. А освен това смятам, че въпросите са некоректно зададени.

Очаквате ли балотаж?

Да, със сигурност, ако не се извърши някаква грандиозна манипулация. Виждали сме такива случаи на предишни избори, дори в Самоков.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close