Слайд категория

Силвия Стойчева пред „Самоков 365“

 На последното извънредно заседание на ОбС Самоков Силвия Стойчева беше избрана за негов председател, след като досегашният такъв Ирена Коцева стана депутат в 42-рото НС. Срещу кандидатурата на Стойчева застана Венета Галева от ГЕРБ. След тайното гласуване резултатите бяха 20:7 в полза на С. Стойчева. В интервю за „Самоков 365“ тя говори за настоящата работа, за проблемите, за общинските съветници и за всичко, което ще очакват самоковци след направения избор.

Г-жо Стойчева, очакван ли беше за Вас този избор при това и с толкова категоричен резултат?

Ако не очаквах да бъда избрана, нямаше да се кандидатирам за председател на ОбС, защото прекалено сериозна е отговорността и дори самият факт на кандидатиране е прекалено сериозен. Все пак аз съм председател на една от основните политически сили в Самоков и когато някой предлага председателя си за такава длъжност, а той не бива избиран, това говори много зле за структурата и за възможностите на организацията. Така че аз изпитвам човешко и професионално задоволство от този избор, защото не са много партийните лидери, които биха получили таква подкрепа, каквато аз получих. Това пък от друга страна ме задължава да работя надпартийно в рамките на ОбС, понеже той представлява избирателите на цялата община Самоков. Хората имат различни виждания за това как трябва да се развива общината и моята задача е да успеем, заедно с екипа на кмета, да канализираме и да насочим тази дейност в една посока, да няма разноговорене и желание за надмощие на едни или други групи в ОбС.

Това, което се получи като резултат от гласуването/20:7 за Вас/ не е ли отзук от националните настроения в момента т.е. всички срещу ГЕРБ, тук получи ли се нещо подобно според Вас. И казвам, имайки превид, че в ОбС някои групи лакатушат?

Със сигурност има и подобен момент, но за мен това не е толкова важно в случая, защото нашата задача не е била да обединяваме някого срещу ГЕРБ, а да обединим хората около моята кандидатура, за да можем да продължим да работим, а не да пречим. Аз лично нямам желание да доказвам на когото и да било, че ГЕРБ може да бъде изолиран на територията на Самоков, да не им се дава думата. Нещо, което те се опитаха да направят, когато спечелиха председателския пост и тогава не одобрявах тази политика, и сега не я одобрявам. Не одобрявах това, че беше отказано това БСП да има зам.-председател на ОбС, но пък няма аз да съм човекът, който ще настоява сега нашата група да има зам.-председател. Ще продължим да работим така, както е структуриран ОбС с тези председатели на комисии, със зам.-председателите, които бяха избрани преди година и половина.

Значи няма да се вихри реваншизъм и промени?

В никакъв случай. Това не е характерно за мен като човек и като политически лидер.

Онзи ден, когато беше изборът, Вие казахте, че ще разчитате на всички общински съветници. Това доколко е възможно, ако трябва да сме честни?

Професионалната подготовка на общинските съветници е различна, но аз мисля, че по-важното в случая е това, което не достига на някого, да бъде додадено от някой друг, за да може да се получи разумно и смислено решение, защото нещата, които трябва да се решават като ангажименти не са партийно оцветени. Те са проблеми на хората, а не на партиите в Самоков. Така че не би трябвало да има някаква причина за подкрепа тогава, когато решенията са разумни. Предстои да се гледат въпроси, свързани с участието на Общината в дружествата „Рила-Самоков 2004“, „Борико“ и „Надар“. Не виждам тук каква политическа позиция може да се отстоява, по-скоро всеки един от нас трябва да търси решението, което да помогне на интереса на самоковци. Другото, което ми се иска, но което не зависи толкова от способността ми или неспособността ми да обединявам общинските съветници около нещо. В досегашната работа на ОбС има прекалено много решения, които касаят лични интереси на съветници. Няма да цитирам имена. Те декларират постоянно конфликт на интереси при обсъждането на такива въпроси. Дори за човек, който наблюдава сесиите отстрани, става ясно за какво иде реч. Просто ми се иска да се въздържат от подобни внасяния на предложения за решения в ОбС.

Що се отнася до екипа на кмета, очаквате ли повече разминавания, отколкото допирни точни?

Не, в никакъв случай. С екипа на кмета смятам, че сме от един отбор. Сигурна съм, че и той би казал същото. Ние се познаваме много отдавна с всеки един от този екип. През годините сме работили заедно в различни качества и няма как да имаме разминавания. Аз съм човек, който държи на мнението и позицията си и съм склонна тогава, когато преценявам, че мнозинството е на друго мнение, да отстъпвам.

Нека да се върнем на дружествата, в които общината има участие – „Рила-Самоков 2004“, „Борико“ и „Надар“. Хората го пределят като тежко наследство от предишното управление. Доколко сте съгласна с твърдението, че тези дружества са ощетили Общината в голяма степен и каква е панацеята?

Не знам каква е панацеята. Когато беше създавано дружеството „Рила- Самоков“ на него бяха възложени огромни надежди за перспектива и за израстване на Самоков като ски курорт. Тогава бях председател на ОбС – когато започнаха разговорите. След това не съм участвала, но първите стъпки на формирането на дружеството, първите предложения за позиции и за изработване на устав на това дружество бяха правени под мое председателство. И тогава активно участвахме в дискусиите, като имаше големи обществени обсъждания. Много знакови имена за Самоков се включиха при тези обсъждания. Впоследствие обаче нещата доста се промениха и това, което беше грешката на тогавашния ОбС и моя лична като общински съветник е формата, под която се прие да участва Общината в това дружество – именно чрез апортна вноска на земята. Сега се оказва, че това дружество функционира на основата на капитала на Общината – т.е. капиталът на всеки един гражданин на града. Благодарение на тази земя, дружеството толкова години продължава да съществува. Всички знаем за този вътрешен заем от няколко милиона, който е даден. Не бих искала да формулирам някакво предварително решение без да сме коментирали проблема със съветниците и с ръководството на Общината, но се надявам, че ще съумеем да излезем достойно от тази ситуация. А за другите две дружества – „Борико“ и „Надар“, те са правени много по-късно през годините. Сигурно също е имало добри намерения от страна на ОбС и на тогавашното ръководство на Общината, но към момента те с нищо не са допринесли за по-доброто съществуване на хората. По-скоро сме един донор на добри идеи и на капитал. Общината се оказва в такава ситуация към днешна дата.

Първите реакции на хората, след избора Ви за председател на ОбС, бяха, че сега в заседанията ще се въведе ред. Това, че имате опит от преди като председател, значи ли, че ще се нахвърлите към работата веднага и ще започнете да разрешавате казусите без да се губи време?

Не е по силите на един човек да ги разреши всичките тези казуси. Прекалено сложно е всичко и е свързано с много дълбоки правни взаимоотношения, за да мога аз сама, с моята добра воля или с волята дори на общинските съветници, да ги разреша.   Няма да има гаранция, че това ще се случи, защото от юридическа гледна точка не знаем какви подводни камъни се крият под всичко това. Ние сме не просто длъжни да опитаме. Заставени сме от обстоятелствата да го направим. А що се отнася до работата на ОбС – заседанията бяха малко хаотични – с голямо съжаление го казвам. Ще се постарая да не бъде така повече, защото ОбС е институция и всеки, който присъства, трябва да разбира, че е на заседание. И самият председател и общинските съветници, ако не респектират останалите, които участват в заседанието, това означава, че може би не са на точното място.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close