Политика

Силвия Стойчева – председател на Общински съвет – Самоков: „Промяната в Самоков би могла да продължи в следващия мандат и на съвсем друго ниво”

SilviaАнелия Балабанова

Дойде време за финалната точка в поредицата интервюта с общинските съветници, които ви предложихме. Повечето от тях „прегърнаха” идеята и приеха публично да направят своята равносметка за свършеното през четирите години. Други „не изневериха” на себе си и предпочетоха да запазят мълчание. Своя прочит на най-важните факти и събитията през изминалите четири години, свързани с дейността на Общински съвет – Самоков прави и неговият председател Силвия Стойчева. Човек с управленски и политически опит на различни нива, тя беше избрана за общински съветник и след като Ирена Коцева стана народен представител, оглави местния парламент. Убедена е, че характерът е този, който ти позволява да бъдеш лидер или да не бъдеш, да водиш хора след себе си или да не водиш. Той не е конюнктурно решение – него или го имаш, или го нямаш. Имаше ли характер и воля от страна на Общинския съвет?  Кои се оказаха най-съществените моменти? Със сигурност всеки от жителите на Самоков има свой отговор. Вижте гледната точка на Силвия Стойчева.

Г-жо Стойчева, как оценявате свършеното от ОбС и за какво не достигна времето?

 

Работата на този Общински съвет беше изключително динамична и обемът от решения,  обсъдени и гласувани през тези четири години, говори за това. Приети са над 2 100 решения за целия мандат. ОбС-Самоков имаше две различни ръководства, двама различни председатели за периода на своята дейност, което също се оказа от значение. Самите колеги трябваше да свикват със стила на работа на единия председател и на другия. Смятам, че като цяло имаше добро разбирателство. Постоянните комисии полагаха усилия да обсъждат в детайли всички проекти за решения, които бяха внасяни и от страна на администрацията, и от страна на различни фирми и граждани. Може би това, което си заслужава да популяризираме за новия мандат и да накараме хората да проявяват по-голям интерес е самата работа на Постоянните комисии. Там наистина има много съществени дискусии, които след това, необяснимо за мен,  не се пренасят в заседанията на ОбС. Не говоря за някакво безсмислено противопоставяне, а за сериозни аргументи тогава, когато се приема или отхвърля дадено решение. Прави ми впечатление, че колегите предпочитат да изразяват аргументите и позициите си на заседанията на комисиите, а не на заседанията на ОбС, които са публични и могат да бъдат чути. Това създава мнението, включително и у вас, че едва ли не в Общинския съвет всичко се приема с пълно единодушие, че няма дискусии, няма обсъждания, а не е така.

 

Факт е, че по-голяма част от решенията бяха приемани с мнозинство, но имаше и дискусионни теми. Къде бяха разногласията?

Това, че решенията се вземат в болшинството си със сериозно мнозинство не е проблем и не означава, че не е имало дискусии. Важно е надделее аргументът, който е позитивен и е в полза за развитието на Общината. Различни проблеми пораждат различни позиции и понякога там, където не очакваш се появяват такива дискусионни въпроси, но винаги едни от най-сериозните обсъждания са били свързани с приемането на общинския бюджет, с отчетите на общинските дружества, тяхната дейност и участието на Общината.

Макар и да нямаше сериозна публична дискусия по време на последната сесия, такова беше решението във връзка с искането за провеждане на референдум от страна на Инициативния комитет срещу изграждането на депото за битови отпадъци на мястото, на което то вече е изградено. По него колегите имаха своите аргументи защо подкрепят и защо застават зад това решение на комисиите /бел.ред. предложението и гласуването бяха да няма референдум/, но не бих могла да говоря от тяхно име. Моето становище го изразих на заседанието на Общинския съвет.

 

Имаше много смени в Общинския съвет, продиктувани от различни обстоятелства. В тази динамична обстановка на ниво ли беше взаимодействието с общинската администрация?

Включително и на последната сесия се наложи да обявя предсрочното прекратяване правомощията на един от колегите общински съветници и избирането на нов, който да заеме неговото място. Това са нормални неща в работата на един Общински съвет, но по-добре е, когато има уседналост. Така се напасват отделните характери, формира се начинът на общуване в отделните групи и комисии и се работи по-лесно. Независимо от това имаше разумен и интелигентен тон на работа в ОбС, който се пренесе и във взаимодействието с общинската администрация. В нашата община има традиционно установени добри взаимоотношения – няма го това противопоставяне, характерно за голяма част от общините от мащаба на Самоков в страната. Това помага много на кмета, защото когато неговите предложения и решения се подкрепят от голяма част от общинските съветници, той може по-лесно да реализира управленската си програма.

 

Имаше и доста промени на по-високо ниво, в областта. Доста правителства се смениха, успяхте ли да постигнете някакъв диалог на областно ниво?

Това е наистина голям проблем, защото за голямо мое съжаление се оказва, че в България има значение кое е управляващото мнозинство и какво е неговото отношение към съответната община. Не би трябвало да бъде така, но е факт, че когато встъпи последното коалиционно правителство, всички проекти с европейско финансиране, които Община Самоков беше спечелила, включително този за изграждане канализация на Боровец бяха спрени от новото правителство на Б. Борисов с аргумента, че тези средства са нужни на други общини и трябва да бъдат пренасочени. Аз няма друго какво да си мисля освен, че заради политическата принадлежност на общинското ръководство се подходи по този начин. Това е само едно доказателство за тези сложни взаимоотношения с новия областен управител. Не бих могла да коментирам въобще някакво наличие на взаимодействие.  За времето, през което заема тази длъжност, тя нито веднъж не е събрала председателите на Общински съвети /ние работим заедно/, за да обсъдим проблемите, които имаме като органи на местното самоуправление и с какво като институция – свързващо звено между нас и правителството би могла да ни е полезна пред Министерския съвет. Правили сме няколко опита за разговори с Росица Иванова и имаше реакция от нейна страна по отношение Асоциацията на ВиК операторите, където наистина прояви ангажираност и участва съвместно с нас в няколко срещи в Министерството на регионалното развитие, но дотук. Като цяло отсъства доброто взаимодействие.

По отношение законосъобразността на решенията нямаме някакви сериозни проблеми. Под 10 са върнатите за обсъждане, но мотивите са били обосновани. Например липсвали са някакви документи за доказване на едно или друго обстоятелство по решението. След като сме ги прилагали, решението е влизало в сила и не сме имали проблеми.

 

Промени ли се градът през последните четири години?

Градът изглежда по съвсем различен начин. Друг е въпросът дали това, което всеки от нас вижда му харесва или не и дали то е най-важното или трябва нещо друго да бъде променено. На мен промяната в Самоков ми харесва и смятам, че тя би могла да продължи в следващия мандат и вече на съвсем друго ниво. Не само чисто естетически и визуално, а с промяна във взаимоотношенията между Общината и бизнеса, промяна в самия климат, който съществува като обществени отношения в града и т.н.

 

Предстоят нови избори. Каква кампания очаквате и ще има ли нови лица на политическия хоризонт?

Кампанията, която ние ще водим – представителите на БСП, ще бъде кампания, насочена единствено към хората. Нашата задача е да достигнем до тях по човешки начин, да успеем да чуем тяхното мнение и да получим обратната реакция за това, което сме направили. Няма да има никакви безсмислени политически противопоставяния от наша страна. Смятам, че това, което през тези четири години сме положили като основи на нашата дейност като общинско ръководство, е достатъчен аргумент да поискаме разговор с хората и съответно на самите избори ще видим дали сме били на прав път. Що се отнася до политическите играчи, понеже вече бяха обявени регистрираните партии и коалиции за участие в предстоящата предизборна кампания, доколкото виждам всички са добре познати лица. Някои са маскирани под някакви странни наименования, но така или иначе хората в една община като нашата се познават лично и всички знаем кой кой е. И това, че даден кандидат е участвал от една партия, а сега от някоя друга не означава, че това са новите политически формирования, които биха били представени в Общинския съвет. Така, че за мен в и следващия Общински съвет традиционно място ще намерят и политическите партии, и т.нар. граждански сдружения, които също ползват регистрацията на политическите партии, за да участват в изборите.

 

Очакванията и нагласите са следващият Общински съвет да е по-шарен и по-пъстър от досегашния. Каква е Вашата прогноза?

Този Общински съвет е достатъчно шарен и пъстър. Нека не забравяме, че влязоха представители на доста политически партии и граждански сдружения. Дали ще има една в повече или една в по-малко не е най-важното, но може би с две-три изключения лицата ще бъдат почти същите. Смятам, че няма да има изненади, но очаквам опитът на всички нас от предишни години в общинските съвети да доведе до едно по-добро ниво в новия, който предстои да се сформира.

Трябва да се започне веднага с летящ старт с една сериозна организираност от страна на Общинския съвет. Надявам се да не се наблюдава това безсмислено противопоставяне, което беше характерно за първите заседания от мандата на отиващия си вече Общински съвет. То в никакъв случай не е комплимент. Имам предвид неизбирането на определени колеги за членове на постоянни комисии и неизбирането на зам.-председатели и председатели на постоянни комисии от нашата група на БСП, от групата на „Самоковци за Самоков”. Беше формирано едно изкуствено мнозинство, което не беше в полза на работата на Общинския съвет.

Бяха ли загърбени политическите пристрастия?

Да, във втората половина бяха загърбени политическите пристрастия, но в началото не беше така.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close