ОбществоРегионални

Силвия Стойчева: „Европейските избори ще бъдат ключови за бъдещото управление на страната”

Анелия Балабанова

„Визия за България” беше приета от делегатите на 49 конгрес на БСП. Поредното заседание се проведе в неделя /27 януари/. Сред присъстващите самоковски представители на форума бяха Силвия Стойчева – председател на Общинския съвет на БСП в Самоков и на ОбС – Самоков, народният представител Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, председателят на младежкото обединение Михаил Михайлов и д-р Ивалина Трендафилова.

Изборите не са далеч и очаквано подготовката за тях вече започна. Сините и червените лампи светнаха. След като миналата седмица членовете и симпатизантите на ГЕРБ затегнаха коланите, настъпи времето от столетницата да строят редиците и предложат своята „Визия за България”. „Тя трябва да стигне до всеки български дом, до повече български граждани. Това е шансът ни нашето предложение да се превърне в новия обществен договор в България. Да съберем повече национална подкрепа и който и да управлява страната, да се съобразява с този нов обществен договор” – заяви от трибуната лидерът на левицата Корнелия Нинова по повод утвърдения от присъстващите нормативен документ. Платформата за участие в изборите е вторият документ, върху който БСП ще стъпи на предстоящия през пролетта евровот. Своя прочит на събитията от края на миналата седмица предложи и председателят на общинската структура в Самоков  Силвия Стойчева.

Г-жо Стойчева, какво в най-общ план съдържа визията на БСП за България?

Това са идеите, които бяха обсъждани в продължение на повече от шест месеца с най-различни професионални общности, симпатизанти, членове на БСП и браншови организации. Идеи, които да очертаят бъдещото развитие на България. Проектът беше представен още през месец юли. Преди дни ние утвърдихме окончателния вариант на този документ, който не е управленска програма. Управленската програма ще бъде изготвена тогава, когато БСП има мандат от гражданите на държавата да управлява. Тя ще бъде съобразена с всички тези основни послания, които са заложени във „Визия за България” и които дават насоките за развитие на нашата страна в областта на икономиката, образованието, здравеопазването, на социалните ангажименти на държавата. Това е документът, който ни отличава коренно от управляващата в момента партия -ГЕРБ. Приетата платформата за участие на БСП на предстоящите европейски избори е вторият документ, върху която ще стъпим на предстоящите избори. Нашето виждане е за една социална Европа, обърната към проблемите на човека, необслужваща идеите на корпорациите и на големите фирми. За една политика, която би дала възможност на обикновения човек да се почувства значим в общността.

Възможно ли е това да се случи в ера на обвързаности и зависимости във всяка една област на обществения живот?

Говоря за корпорациите неслучайно. Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент беше тази, която много сериозно отстояваше ролята на Европейския парламент и Европа в т.нар. търговско споразумение – СЕТА. Икономическата комисия, в която членува Георги Пирински като български представител-социалист беше единствената, която не подкрепи и отхвърли това споразумение. Тези усилия на бяха достатъчни, за да преборят останалото влияние. Промяната се случва тогава, когато има подкрепа. Нещата не се получават сега и веднага, но това далеч не означава, че човек не трябва да се бори и да се стреми към промяна.

Споменахте, че имате различно виждане в определени области в сравнение с ГЕРБ. В какво по-конкретно се изразява то?

Различно е виждането на БСП за това как трябва да бъдат решени три от ключовите проблеми на държавата – демографският срив, здравеопазването и образованието. Ако отидете в нашата поликлиника, в която и да е софийска поликлиника или болница и в който и да е град в държавата  ще видите едни обезверени хора. Обезверени от липсата на отношение към тях като пациенти и от отсъствието на държавата като грижа за тях. Затова не са виновни лекарите, а начинът, по който функционира тази система. Не може пациентът да бъде клинична пътека и на него да се гледа като случай, който носи например 100 лв. на търговското дружество, каквото е болницата. И това търговско дружество да бъде разглеждано като организация, която трябва да генерира печалба. Основната разлика между нас и ГЕРБ по отношение на здравеопазването е това, че общинските и държавни болници не трябва да бъдат търговски дружества. Те трябва да бъдат финансирани по друг принцип, който да доведе до промяна в начина, по който се чувства самият пациент. Ние сме имали такова здравеопазване в България.

По отношение на образованието това, върху което беше акцентирано по време на тези специализирани срещи с преподаватели са учебните програми. Всеки, който има ученик вижда колко затормозени са децата. Друг проблем са хилядите варианти на учебници по един предмет за един и същи клас. Всяко училище избира различен учебник. Що се отнася до материалната база голяма част от училищата, особено общинските, изглеждат по различен начин. Подобрява се тази материална база, но това не важи за държавните училища. Съществен момент е, че образованието не е съобразено по никакъв начин с потребностите на икономиката в съответния регион.

Специалисти и анализатори определят предстоящите европейски избори като ключови. Такива ли ще са според вас?

Евроизборите ще бъдат ключови по отношение на това дали управляващата в момента коалиция има доверието на хората да продължи нататък. Нека не забравяме, че във всички европейски страни хората гласуват с нагласата и с оценката затова какво мислят за националното управление на страната, а не толкова за Европейския парламент. В нашата политическа действителност, от трите европейски избора, които са провеждани до момента доказателствата сочат същото. Управляващата партия, по стечение на обстоятелствата това е била БСП или подкрепяно от нея правителство е губела изборите, заради отрицателната оценка на хората към нейното управление, а не заради отрицателната оценка затова на ЕС. Какъв ще бъде резултатът от изборите дали ще загуби или спечели БСП, дали ще спечели или ще загуби ГЕРБ зависи от това каква оценка имат хората за тези две политически партии.

Кои са имената, които се спрягат за бъдещи евродепутати от БСП?

Все още е рано да се каже. Номинациите на БСП започват от февруари и това е официалният срок, който Националният съвет е гласувал – от 1 до 20 февруари събрания, конференции, които номинират съответните кандидати. След като бъдат направени тези номинации процедурата предвижда Изпълнителното бюро да подреди листата в състав от 17 човека и Националният съвет да я утвърди. Такива са изискванията на Изборния кодекс.

Предсрочни парламентарни избори възможни ли са?

Напълно възможно е да има такива, ако ГЕРБ не спечелят Европейските избори, съответно нямат мнозинство по-голямо от спечелените евродепутатски места и полученият брой гласове на останалите партии в България.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close