РегионалниСки и зимни спортове

Силвия Маджарска между ски алпийския слалом и професията на ски учител

Жанета Димитрова

България, като държава с четири сезона, има отлични спортисти в различни спортни дисциплини, характерни за разновидните метеорологични условия, които предлага климатът на страната. Зимата като сезон на снежните спортове поставя акцент върху спортистите в различните ски дисциплини. Представянето на самоковските скиори на Олимпиадата в Пьонгчанг за пореден път доказа упоритостта и волята на българските спортисти.

Днес разговаряме с един утвърден състезател в ски алпийски слалом и гигантски слалом, извоювал безброй купи и медали от различни състезания в страната и зад граница. Откриваме самоковката Силвия Маджарска в родния Самоков в амплоато на ски учител, споделя, че в момента повече работи и по-малко тренира.

В момента си практикуващ ски учител, с какво е по-различна тази работа от състезаването?

Доста по различно е, при професионалния спорт си изцяло фокусиран върху себе си и своето развитие. Докато тук си изцяло отдаден на работата с хората, които обучаваш. Носиш отговорност и концентрацията е задължителна.

Кога започна да се занимаваш със зимни спортове, кога усети, че това е твоето нещо?

За първи път са ме качили на ски, когато съм била петгодишна. Точно кога съм усетила влечението си към този спорт е трудно да се каже, все пак съм била доста малка, но може би на около 10 години. С голяма емоция си спомням първото си състезание в Боровец – купа  „Стефан Веселинов“. Грабнах купата за най-малък участник, тогава бях на 7 години, голямо щастие беше за мен.

На каква възраст постигна най-големите си успехи, какви са те?

Може би при децата на 13 години, когато участвах на Световното за деца, купа „Тополино” в Италия, заех осмото място. В този период като цяло целият сезон ми беше много силен. При жените също имам големи постижения, носител съм на купа „България” – абсолютен републикански шампион. Мога да кажа, че всички медали са ми много ценни, защото за всички е положен много труд, съпътстван с усилия и лишения.

Обиколила си много и различни държави, кои са ти на сърце, има ли място, където ти се е искало да останеш?

Категорично Австрия и Словения ги харесвам страшно много, но не бих останала за дълго.

А с какви хора те срещна работата, има ли приятелства в тази сфера или състезателният дух надделява?

Хората са различни като във всяка сфера, всеки има своя характер и предимства, така както и недостатъци. Но да, има приятелства, разбира се, състезателният дух е само на пистата. През другото време е различно.

Разкажи за някой топъл спомен, който пазиш от най-хубавите ти години в спорта.

Помня една година в Банско имахме девет състезания. От тези 9 старта станах 8 пъти първа. Невероятно усещане! Иначе хубавите спомени са много, спортът изисква много труд, но постигнатите успехи си заслужават.

Този сезон имаше ли състезания или ти предстоят такива?

Имах досега и ми предстоят още и в Банско, и в Боровец. Сега се готвя за Републиканско първенство в Банско. Подготвям се, доста трудно е, защото в момента съм се отдала на работата и при всяка възможност отделям време и за своята подготовка.

Какво е най-важното качество, което трябва да притежава един успешен спортист?

Всъщност е нужен комплекс от качества, съвкупност от упоритост, всеотдайност и талант, разбира се. В момента не мога да изброя, за да не забравя някой, но наистина има доста малки и подрастващи деца, които са ценни спортисти. Това са българските надежди в ски спорта, има  и много талантливи местни състезатели, на които желая постоянство, защото то е пътеводителят към успеха.

На финала на нашия разговор какво ще пожелаеш на себе си и на нашите читатели?

На себе си, на моето семейство, на всички близки и приятели, вашите читатели, пожелавам да бъдат живи и здрави, да имат много късмет и лично щастие.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close