КултураРегионалниСамоков

Силвио Томов представи първите си „Фотографски експерименти“

Анна Манова

Самоковският историк Силвио Томов показа пред местната публика експериментите си в областта на фотографията. Той събра направени от него фотографии в първа самостоятелна изложба, която се състоя вчера /05.07.22 г./ в пространството на Байракли джамия. На място бе представен и фотографски албум.

Освен на направените от Томов фотографии, присъстващите имаха възможността да се насладят на обновената джамия и на класически концерт, поднесен от виртуозните музиканти проф. Йосиф Радионов – цигулка и Григорий Димовски – виолончело.

Изложбата е историко – фотографска и демонстрира шест техники – както стари и позабравени, така и по-нови. Представен бе един наистина нестандартен поглед към фотографията или както самият Силвио го определя  – експеримент, като опит за себеизразяване.

Директорът на Историческия музей в Самоков д-р Веселин Хаджиангелов се погрижи за представянето на своя колега Томов, който от няколко години е част от екипа на музея. Силвио е уредник в отдел „Нова история“ и в момента завършва докторска степен в СУ „Св. Климент Охридски“. Интересите му се простират както в областта на българската история, историята на родния град, но и в сферата на българската фотография. Младият самоковец има завършен курс по аналогова фотография във фотошкола „Паралакс“ с ръководител Николай Трейман. Автор е на две документални изложби – за Иван Йончев и Петър Боев.

„Силвио е наш колега, който се разпилява в много дейности. Освен от нова история, той се интересува силно и от фотография. И ето, че днес присъстваме на неговата първа самостоятелна фотографска изложба. Силвио успя да се свърже с правилните преподаватели и с плеяда съвременни български фотографи – водещи имена, оставили ярки следи във фотографското изкуство в Еропа и извън нея. Един от преподавателите му днес е тук. Черпи опит от тях, учи се. Фотографията не е просто да хванеш телефона и да направиш няколко снимки, които да изпратиш на някого. Фотографията е изкуство“, подчерта Хаджиангелов.

Самият Силвио Томов допълни, че фотографията не е просто хоби, с което да запълва свободните отрязъци от време. Тя е много повече от това – отражение на неговите търсения в различни периоди и му дава онази свобода, от която има необходимост. Фотографията за него е импулс, настроение, чувство, преживяване и тип мислене. Обожава творчеството на фотографи – експериментатори като Станка Цонкова – Уша и Такор Кюрдян – със тяхната дързост и нестандартност. Негови учители във фотографията са Николай Трейман, Иван Захариев и Александър Иванов.

На изложбата присъстваха кметът на Община Самоков Владимир Георгиев, оперната певица Росица Тренкова, университетски преподаватели и колеги на Томов от РИМ – София, представители на общинска администрация, общественици. Експозицията „Фотографски експерименти“ ще бъде отворена за посетители до края на юли.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close