Обща категорияРегионални

СЖОЗТС „Сили имам да се боря” призовават за шести път: „Дари кръв…спаси живот”

Анелия Балабанова

За шести път в Самоков ще има акция за кръводаряване, организирана от СЖОЗТС „Сили имам да се боря” с подкрепата на Националния център по трансфузионна хематология и Община Самоков. Тя ще се проведе на 27 април от 09.00 до 13.00 часа в сградата на Туристическия информационен център. С течение на времето тези инициативи се превърнаха в традиция за нашия град и се провеждат два пъти в годината – през месеците април и октомври.

„Дари кръв… спаси живот”, призовават за пореден път организаторите на кампанията. И подчертават колко важно е даряването на кръв – не струва нищо, отнема минимално време, а може да спази човешки живот. Когато се говори за кръводаряване, повечето хора чукат на дърво и си казват – дано не ми се наложи. Често обаче не се замислят – да не им се наложи какво? Те да дарят кръв или да им дарят на тях или техни близки ако някога имат нужда. Разликата е съществена, В първия случай нищо не губят, но във втория – въпросът е на живот и смърт в съвсем буквалния смисъл на думата.

Кръводаряването е благородна кауза, която обединява хората. Почти 30 човека успяха да дарят кръв в последното издание на инициативата през есента. Доста повече като брой бяха отзовалите се на призива, но по медицински причини не можеха да го направят. Важно е да се спомене, че редовното даряване на кръв изгражда механизъм в организма за бързо възстановяване, затова и кръводарителите са по-бързо и лесно възстановяващи се при евентуално възникнали състояния на голяма кръвозагуба, отколкото хора, които не даряват кръв.

В кръводарителски инициативи могат да участват здрави лица между 18 – 65 години, за които лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето им и дарената от тях кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. Да запретнем ръкави и спасим живот!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close