Регионални

Сестрите Мария и Жени Стоянови заедно с Мария Чешмеджиева ще представят съвместна изложба

Жанета Димитрова

От 23 март до 3 април в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ може да видите изложба на момичетата от школа „Захари Зограф“ с преподавател Пепа Боянова. Мария и Жени Стоянови и Мария Чешмеджиева ще представят своите учебни рисунки, модни скици, етюди, направени на плеймедии и наградени рисунки. Официалното откриване на изложбата ще се състои на 23 март от 17:30 часа във фоайето на галерия, където ще присъстват трите момичета и възпитаници от школата. Акцентът в изложбата е върху свободните рисунки, демонстриращи таланта на момичетата.

„Те са едни страхотни момичета! Интелигентни, талантливи, подготвени деца, които имат бъдеще. Искам да им дам един добър старт за напред“, сподели ръководителят на школата – Пепа Боянова.

Трите участнички в изложбата Мария Стоянова, Жени Стоянови и Мария Чешмеджиева се занимават от много малки с изкуство. Още седемгодишни проявяват таланта си и започват усилено да се подготвят за по-големите стъпки в изкуството, които ги очакват.

Най-голямата от тях – Мария Стоянова завършва ПГ „Константин Фотинов“, след което кандидатсва и е приета в специалност „Моден дизайн“ в НАБА – Художествена академия в Милано, Италия. Подготвя свое портфолио от модни скици по темите – народни носии, балетно изкуство и „Розови мечти“. Така Мария сбъдва една своя мечта, заминавайки в световния център на модата, където я очаква светло бъдеще. Множеството усилия и работа, която полага в школата, биват възнаградени с този постигнат успех. Сестрата на Мария – Жени, също ще кандидатства в тази насока, въпреки че още не е решила къде.

Мария Чешмеджиева успешно кандидатства и е приета в Националната гимназия за приложни изкуства и в Испанската гимназия, от които се спира на втората.

Трите девойки редовно участват в Националния пленер в Банско със свои творби. Освен кратка екскурзия за тях това е добър начин да поработят и да доразвият уменията си. Имат зад себе си отличия от национални и международни прояви. Две седмици творбите им ще красят стените на Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ и всеки, които има желание може да им се наслади.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close